Η προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημιουργηθεί η εικόνα μιας «ανάλγητης» κυβέρνησης ξεπερνά και τα σύνορα αγγίζοντας διεθνείς σχέσεις και συμμαχίες με τον πολιτικό καιροσκοπισμό να αναγορεύεται σε κεντρική πολιτική γραμμή. Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αποτελεί το νέο πεδίο εργαλειοποίησης.
Την Τετάρτη Νίκος Ανδρουλάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Κουτσούμπας και Ζωή Κωνσταντοπούλου φόρεσαν τον μανδύα του δικαστή –που μάλλον δεν τον έχουν βγάλει– και καταδίκασαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ο λόγος; Σύμφωνα με όσα είπαν, ο ο λόγος είναι πως δεν έχει καταδικάσει την κατάσταση στη Γάζα και δεν έχει πρωτοστατήσει σε ενέργειες για την ανθρωπιστική κρίση.
Ο άκρατος λαϊκισμός και ο πολιτικός καιροσκοπισμός σε όλο του το μεγαλείο. «Ανθρωπιστές» οι της αντιπολίτευσης, «ανάλγητοι» οι κυβερνώντες. Το ίδιο έργο, η ίδια παράσταση, που όμως όχι απλά δεν κόβει εισιτήρια αλλά και οι ίδιοι οι συντελεστές παίζουν βαριεστημένα από τη μια πλευρά και «θυμωμένα» από την άλλη, λόγω της αδυναμίας τους που πλέον καθίσταται δομική να παίξουν σε ένα άλλο έργο που θα προσελκύσει έστω κάποιους θεατές.
Κινούμενοι σε μια λογική άσπρου-μαύρου –ακόμη και αυτοί που δεν θεωρούν για παράδειγμα εισβολή τον πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν στην Ουκρανία– ζητούν από την κυβέρνηση να πρωτοστατήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Και το κάνουν με τρόπο που δηλώνει τις προθέσεις τους αφού παράλληλα καταγγέλλουν ότι σιωπά.
Και όμως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και πρωτοστατούν και από την αρχή του πολέμου της Γάζας μετέχουν σε όλες τις κινήσεις που αφορούν σε διεθνές επίπεδο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θεσμικά όμως. Όχι συμμετέχοντας σε πορείες και διάφορες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα αυτή το βράδυ της Τετάρτης στην οποία πήγε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για να κάνει δηλώσεις.
Οι παρεμβάσεις και οι κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα όπως αυτή μεταβάλλεται διαρκώς με τους παίκτες να αλλάζουν θέσεις δεν γίνονται φορώντας μαντίλες παλαιστινιακές, τη σημασία των οποίων οι περισσότεροι, αν όχι όλοι όσοι τις φορούν, δεν γνωρίζουν.
Το ΠΑΣΟΚ –και μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ διότι εξακολουθεί παρά τα όσα κάνει να δηλώνει σοβαρή αντιπολίτευση– έφτασε στο σημείο να παραποιήσει τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο Παύλος Μαρινάκης επιβεβαιώνοντας ότι σκοπός δεν είναι οι δράσεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αλλά η εργαλειοποίησή της όπως και στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών.
Αν δει κάποιος τι είπαν οι αρχηγοί των κομμάτων θα καταλάβει. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός αναλυτής για να σκεφτεί ότι η αντιπολίτευση κινείται με γνώμονα μικροκομματικές λογικές και τακτικές. Αυτές των κραυγών που συνήθως, αν όχι πάντα, καλύπτουν αδυναμίες, κενά και παντελή απουσία προτάσεων και λύσεων.
Από την πρώτη στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τονίσει το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και της προστασίας των αμάχων στη Γάζα. Με έμφαση και με όλες τις αφορμές. Και τώρα που η Ελλάδα είναι προεδρεύουσα στον ΟΗΕ και έχει τη δυνατότητα ανέλαβε πρωτοβουλία για τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης με θέμα την προστασία των αμάχων.
Συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, και εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεδρίαση που σίγουρα δεν οργανώθηκε λόγω των κραυγών της αντιπολίτευσης που ενδεχομένως σπεύσει να υποστηρίξει ακόμη και αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα ειδικά στο διεθνές επίπεδο δεν είναι άσπρα ή μαύρα. Ούτε πορείες, συλλαλητήρια και μια καφίγια στους ώμους. Και καλό θα ήταν κάποια στιγμή και τα κόμματα να διαχωρίσουν τον ρόλο της Χαμάς στη Γάζα ακόμη και σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό…