Σε βαθύ τούνελ βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρει τον ιδεολογικό βηματισμό του και την πολιτική πυξίδα του, ενώ η θολή αντιπολιτευτική τακτική που έχει επιλέξει ο πρόεδρός του απέναντι στην κυβέρνηση, μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία, δείχνει να οδηγεί σε πολιτικό κατήφορο χωρίς γυρισμό.

Πλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών του, καλείται να πάρει αποφάσεις… ζωής για το μέλλον του κόμματός του. Γνωρίζει ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και εναντίον του και καλείται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, με τις επιλογές του να είναι περιορισμένες αλλά και πολύ συγκεκριμένες.

Για παράδειγμα, ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να αποσαφηνίσει εάν το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει στην πράξη –και όχι στα λόγια– αυτόνομη πορεία. Εάν θα εμπνεύσει σοβαρότητα με την κατάθεση συγκεκριμένων θέσεων και απόψεων κι εάν θα ξεφύγει από τον άκρατο τοξικό λαϊκισμό, για τον οποίο έχει καταδικαστεί συλλήβδην από τους ίδιους τους ψηφοφόρους, ενώ αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και έντονη εσωκομματική κριτική, με τα στελέχη να βγαίνουν δημόσια για να κατακρίνουν την ανύπαρκτη, ανούσια και… τσάτρα πάτρα πολιτική της ηγεσίας.

Ενώπιον διλημμάτων

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πολιτική σοβαρότητα και στην πιθανότητα να μετατραπούν σε… χορηγούς του Αλέξη Τσίπρα και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπως έκανε όταν μέσω της πρότασης μομφής, έβαλε στο παιχνίδι τη… φίλη του αρχηγό της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία δείχνει να αποκομίζει πολιτικά από την υπόθεση των Τεμπών. Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να ανακοινώνει μέσα στους επόμενους μήνες την ίδρυση νέου κόμματος με στόχο να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, οι χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις και ο άνευρος πολιτικός λόγος, που δεν συνδέεται με τις ανάγκες των πολιτών, προκαλούν συνεχείς αντιπαραθέσεις γύρω και εντός των κομμάτων του φιλελεύθερου Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, όπως στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και μουδιάσματα πέριξ της Κουμουνδούρου, από τον φόβο μη χαθεί ό,τι έχει απομείνει ως οργανωτικό και πολιτικό κέλυφος από την παράδοση της ανανεωτικής αριστεράς.

Μέχρι στιγμής όλοι βολεύονται πίσω από την παραδοχή ότι στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, με τους αναποφάσιστους να κυμαίνονται από 16,5% μέχρι 24%, δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για τη διάταξη των κομμάτων όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Τρέχουν να σωθούν

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα παπανδρεϊκά στελέχη οξύνουν την πολιτική αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως δείχνει και η αποχώρηση του πρώην υπουργού και στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Σωκράτη Ξυνίδη, με βολές προς την ηγετική ομάδα επί Ν. Ανδρουλάκη για μικρό ΠΑΣΟΚ, αλλά και με προειδοποίηση για κατάρρευση του πολιτικού συστήματος.

Χθες ήρθε η σειρά για δύο ακόμη στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσουν. Πρόκειται για τη Μαριζέτα Αντωνοπούλου, υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2024 και τον Δημήτρη Μελίδη, που διετέλεσε Τομεάρχης Θεσμών του κόμματος. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δήλωσαν άγνοια και δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

Ωστόσο, θεωρούν ότι σε μια περίοδο ρευστού πολιτικού τοπίου τα μεγαλοστελέχη δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες φοβούμενα τις επερχόμενες εξελίξεις, αφήνοντας να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο Ν. Ανδρουλάκης. Τώρα, για το ποιες θα είναι οι τελικές επιλογές του προέδρου και αν θα του βγουν σε καλό, ο καιρός γαρ εγγύς…