Ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανατρέπει άρδην τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και τους σχεδιασμούς όλων των επίδοξων μνηστήρων, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα μπει «σφήνα» σε εκείνες των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλου Γερουλάνου, την τριάδα δηλαδή που σύμφωνα με τις μετρήσεις δείχνει να προηγείται. Ωστόσο, ίσως να επιρρεάσει και τους υπόλοιπους υποψήφιους, τον Μιχάλη Κατρίνη, τη Μιλένα Αποστολάκη, τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον δημοσιογράφο Γιάννη Κανελλάκη.

Γράφει ο Κώστας Κορέλλης

Η πολύπειρη πρώην επίτροπος, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται το τελευταίο διάστημα να έχει συνομιλήσει με εκατοντάδες στελέχη ανά την Ελλάδα, τα οποία βολιδοσκόπησε εν όψει πιθανής υποψηφιότητάς της. Παράλληλα, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι έχει στη διάθεσή της μέτρηση, όπου «αποτυπώνονται εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά» γύρω από την υποψηφιότητά της.

Μαζί με τις υπογραφές που συγκεντρώνουν, οι υποψήφιοι αναπτύσσουν και τις πρώτες πολιτικές και προγραμματικές στρατηγικές, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο.

Συμμαχίες και στρατόπεδα

Σιγά σιγά αρχίζουν και στήνονται και τα επιτελεία των επίδοξων αρχηγών, τα στρατόπεδα ωστόσο δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί πλήρως, με το «Μανιφέστο» να επιχειρεί σε μια ανθρωπογεωγραφία των μέχρι τώρα συσχετισμών. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι λίγο-πολύ γνωστή και αποτελείται από πρόσωπα που τον πλαισιώνουν πριν αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και μετά: Στο πλευρό του έχει τη διευθύντρια του γραφείου του, Ελενα Αναστασίου, την ομάδα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, τον Θανάση Γλαβίνα και τη Στεφανία Μουρελάτου, καθώς επίσης βουλευτές και στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Νίκος Μήλης και ο Κώστας Παπαδημητρίου. Συμβουλευτικό ρόλο έχουν οι Νικόλας Παπάζογλου και Βασίλης Πανάγου, που βρίσκονταν διαχρονικά στο περιβάλλον του Ανδρουλάκη, καθώς επίσης ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Χάρης Δημακαρέας. Η συμμαχία Δούκα-Χριστοδουλάκη οδηγεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και τον Παύλο Χρηστίδη στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο πλευρό του σημερινού προέδρου βρίσκονται στελέχη που αναδείχθηκαν από τον ίδιο, όπως ο βουλευτής Επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος, ενώ , σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, κοντά του θα βρεθούν οι βουλευτές Ρεθύμνου Μανώλης Χνάρης, Ηρακλείου Φρέντυ Παρασύρης και Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας έχει ξεκινήσει επαφές σε όλη την Ελλάδα, αρχίζοντας από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Θέλει να αποκτήσει δυναμική στα αστικά κέντρα, γνωρίζοντας πως εκεί έγκειται και η μεγαλύτερη δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων για το ΠΑΣΟΚ.

Το επιτελείο του αποτελείται από τους Χρήστο Πρωτόπαππα, Κώστα Πανδή, Λάζαρο Καραούλη, Ανδριάνα Μαγγανιά κ.ά. Επίσης, είναι γνωστό ότι τον στηρίζουν βουλευτές, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και μια σειρά νεότερων και εμπειρότερων στελεχών, όπως η Τόνια Αντωνίου.

Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου κεντρικούς ρόλους έχουν ο Δημήτρης Μπυρίτης, ο πρώην γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ο αυτοδιοικητικός Γιώργος Δαουλάρης, ο Αργύρης Αργυριάδης, ο (πρώην γγ Επικοινωνίας) Γιώργος Πατρουλάκης, καθώς επίσης οι Γιώργος Κουμεντάκος, Γιώργος Μπίκος, Λάμπρος Γρίβας και Ανδρέας Τσατσούλης – στην επικοινωνία βρίσκονται οι Ελένη Σπυρίδη και Νίκος Κουτουφάς, ενώ στο κοινοβουλευτικό έργο ο Γιάννης Κοκκόλης. Υπέρ της υποψηφιότητάς του τρέχουν ήδη ο Γιώργος Κόκκιος, πρώην γραμματέας Κινητοποιήσεων ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι πρώην διευθυντές υπουργείων Γιώργος Κουτσαυτάκης και Μαρία Γρυλλάκη.

Ενοχη σιωπή

Σιγήν… ασυρμάτου τηρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης στο θέμα των δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που ανήκουν στον στενό του πυρήνα, και τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στο γνωστό κύκλωμα εκβιαστών, με τη συμμετοχή και άλλων υπαλλήλων από το υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να το αποσιωπήσει, καθώς «δεν μπορεί να μη γνώριζε για την εμπλοκή τους», με τη Χαριλάου Τρικούπη να υποχρεώνεται στη διαγραφή τους. Οι συλληφθέντες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μεγάλα ποσά, κατηγορούνται για εκβίαση καταστηματαρχών, καθώς ζητούσαν χρήματα για να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση οι επιχειρήσεις τους στην Αθήνα, δηλαδή αποφυγή ελέγχων και σβήσιμο παραβάσεων.

Ωστόσο, η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εγείρει πολλά ερωτήματα, με τα κυριότερα να είναι «γιατί ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα για το όλο θέμα και γιατί στις δημόσιες εμφανίσεις του ξεκαθαρίζει από πριν ότι δεν θέλει να σχολιάσει το παραμικρό με αφορμή τη δικαστική εξέλιξη του πράγματος, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του αρμόδιου οργάνου Δεοντολογίας του κόμματος, που αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της κομματικής τους ιδιότητας;».

Ωστόσο, ακόμη και η ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα αφού κάνει λόγο για… απλά μέλη, παρόλο που ο ένας εξ αυτών ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, και ο δεύτερος αναπληρωτής γραμματέας σε κεντρικό τομέα του κόμματος, και οι δύο ως προσωπικές επιλογές του κ. Ανδρουλάκη.

Με αφορμή τα παραπάνω πολλά στελέχη του Κινήματος μιλούν πλέον για «ένοχη σιωπή» του προέδρου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «προσπάθεια αποσιώπησης και υποβάθμισης του θέματος».

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει και πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα», μετά και την προχθεσινή παρέμβαση-καταπέλτη του Χάρη Δούκα στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων όπου μεταξύ άλλων είπε ότι δεν θα δείξει «καμία ανοχή σε συμπεριφορές που υπονομεύουν το έργο της δημοτικής αρχής προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή των Αθηναίων», στέλνοντας κατά αυτόν τον τρόπο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση…