«Δεν θα είμαι απούσα σε αυτήν την ιστορία», είπε χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή προέδρου. «Χρειαζόμαστε να κατανοήσουμε και να απαντήσουμε στα προβλήματα μιας πολύ μεγάλης μεσαίας τάξης… Ηταν σωστό που μπήκαν γρήγορα οι εκλογές… Υπάρχει χρόνος να αντιστραφεί το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.

Μια υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ θα άλλαζε το τοπίο στο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Μένει να δούμε, φυσικά, αν τελικά θα λάβει σάρκα και οστά. Η όλη υπόθεση, βλέπετε, ενέχει ρίσκο, δεδομένου ότι μια αποτυχία της στην εσωκομματική κάλπη πιθανότατα θα την εξοστράκιζε από την πολιτική σκηνή. Εξ ου λοιπόν και το ότι η έμπειρη πολιτικός δεν βιάζεται. Η πρώην επίτροπος και σήμερα πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη γνωρίζει ότι αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της για επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή, ύστερα από μακρόχρονη απουσία αλλά και κινήσεις μέχρι σήμερα που δεν είχαν τον πολιτικό αντίκτυπο που εκείνη θα επιθυμούσε.

Μιλώντας πάντως στην ΕΡΤ προ ημερών, η Αννα Διαμαντοπούλου είπε για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ότι «καλώς γίνονται» και έχουν «πάρα πολύ μεγάλη σημασία… θα πρέπει ο επόμενος αρχηγός να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού. Δηλαδή να μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσια τον σημερινό πρωθυπουργό». Και αφού επισήμανε πως λείπει από τον δημόσιο διάλογο η θετική πρόταση, πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει χρόνος και υπάρχει κίνδυνος πολύ γρήγορα και πριν από την τριετία να φθάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων τα οποία δεν θα κάνουν κυβέρνηση. Ο καθένας, λοιπόν, από τη δική του πλευρά νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσει και γι’ αυτό λέω ότι και με ενδιαφέρει και θα βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις που έχω… Μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω».

ΑντιΣΥΡΙΖΑ διάθεση

Φυσικά, μια εκλογή της Αννας Διαμαντοπούλου θα έβαζε ταφόπετρα στις όποιες πιθανότητες συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα όσα έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δη στον χώρο της Παιδείας θα απέκλειαν σε αυτήν την περίπτωση τη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με την Κουμουνδούρου. Ο χώρος της Αριστεράς πληρώνει και θα εξακολουθήσει να πληρώνει πάρα πολύ ακριβά τα έργα και τις ημέρες του Αλέξη Τσίπρα, σε όλα τα επίπεδα.

Την όλη διαδικασία στο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης παρακολουθούν πάντως με πολύ ενδιαφέρον εκσυγχρονιστικοί και μεταρρυθμιστικοί κύκλοι. Αυτό, καθώς βλέπουν στο πρόσωπο της πρώην υπουργού και πρώην επιτρόπου μια πολιτικό με αστική συγκρότηση και με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, αλλά και με καλή εικόνα σε διεθνές επίπεδο. Ο νόμος Διαμαντοπούλου, που ψηφίστηκε το 2011 από 255 βουλευτές, ήταν αναμφισβήτητα μια σπουδαία μεταρρυθμιστική τομή. Βέβαια, κάποιες πολιτικές επιλογές της πρώην υπουργού σε βάθος χρόνου δεν δικαιώθηκαν. Η στήριξή της στον ΓΑΠ το 2004 ήταν μία εξ αυτών.

Τώρα, το ποιος το θυμάται το παραπάνω, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Εκείνο που συνήθως έχει σημασία στα μάτια των πολιτών είναι ποιες υπαρκτές ανάγκες καλύπτονται σήμερα από την παρουσία κάθε προσώπου το οποίο αναμειγνύεται στα κοινά. Μια υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου, εάν και εφόσον αυτή δρομολογηθεί, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Εκτός του προφανούς πολιτικού ρίσκου, υπάρχουν νέα πρόσωπα στα πέριξ και διεκδικητική πολιτική παρουσία των γυναικών του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή εκφράζεται και από τις ανακηρυχθείσες υποψηφιότητες για την προεδρία της πρώην υφυπουργού και βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη και της βουλευτού Νάντιας Γιαννακοπούλου. Το δε «διάλειμμα» στην πολιτική παρουσία της Αννας Διαμαντοπούλου ήταν μεγάλο και παραμένει ένα ερώτημα η σχέση της με τον –εναπομείναντα– κομματικό μηχανισμό. Στον ΣΚΑΪ πάντως είπε ότι «οι κομματικοί μηχανισμοί δεν είναι τα πάντα, αυτοί μας οδήγησαν άλλωστε εδώ».

Πρώτα η Παιδεία

Η πρώην υπουργός είναι σαφής όσον αφορά τις προτεραιότητές της. Μιλώντας στην τελετή απονομής των Education Leaders Awards 2024, που διοργάνωσε προ ημερών το Δίκτυο, είπε μεταξύ άλλων: «Αν θα θέλαμε να ορίσουμε έναν μεγάλο εθνικό στόχο για τη χώρα αυτός θα ήταν η Παιδεία… Η υψηλού επιπέδου Παιδεία για όλους είναι η απάντηση στις πολλών ειδών ανισότητες που μεγαλώνουν».

Από τότε που η Αννα Διαμαντοπούλου έγραψε στο βιβλίο της «Εξυπνη Ελλάδα» (Λιβάνης, Αθήνα 2006) πως «η πρόταση ενός προοδευτικού σοσιαλιστικού κόμματος πρέπει να εκφράζει, να πείθει, να εμπνέει και να συστρατεύει τη μεσαία τάξη και τους αποκλεισμένους», έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Μένει να δούμε όμως ποια θα είναι τελικά η γέφυρα με το σήμερα.