Εσωκομματικές κόντρες έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τον αριθμό των εκλογικών κέντρων και το πού θα στηθούν ανά τη χώρα οι κάλπες για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών. Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη προτείνει συγκεκριμένα μέρη της χώρας, όπου παρουσιάζει υπεροχή ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για αύξηση των εκλογικών κέντρων, όπως για παράδειγμα η Κρήτη και η Ξάνθη. Από την άλλη μεριά, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, ζητάει αύξηση στον αριθμό των καλπών της Αθήνας, στην Εύβοια και σε άλλα μέρη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι του κόμματος, πρόταση την οποία απορρίπτουν προς το παρόν συλλήβδην τα στελέχη που βρίσκονται γύρω από την ηγεσία.
Αλλαγές στον αριθμό των εκλογικών τμημάτων που θα στηθούν για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ζητεί με επιστολή της προς την ΕΔΕΚΑΠ η Άννα Διαμαντοπούλου.
Συγκεκριμένα η Άννα Διαμαντοπούλου με την –τρίτη– επιστολή της αφήνει αιχμές πως «το σύνολο των προτάσεων των νομαρχιακών επιτροπών δεν προτείνει και δεν προκρίνει την επαύξηση των εκλογικών τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση των πολιτών και η διεύρυνση της εκλογικής βάσης και της επιρροής του κινήματός μας», ενώ αναφέρει ότι «αποδεδειγμένα, στοχεύει να παρακωλύσει και εμποδίσει την αθρόα συμμετοχή των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας, ιδίως σε περιοχές, που κατά την κρίση τους, ο υποψήφιος της αρεσκείας τους δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα ισχυρός, ώστε το κίνημα να παραμείνει ένα κλειστό και ευκόλως ελεγχόμενο κόμμα».
Επικαλείται προς τούτο ότι στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, όπου σε σύνολο 14 δήμων προτάθηκε μείωση καλπών-εκλογικών τμημάτων σε 8 εξ αυτών και να παραμείνει ο ίδιος αριθμός στους υπόλοιπους πλην ενός.
Σημείο τριβής μεταξύ των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, στα εσωτερικά ζητήματα που άπτονται των διαδικασιών εν όψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, είναι το πού και σε τι αριθμό θα στηθούν οι κάλπες, με επίκεντρο φυσικά την Αθήνα. Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να αντιδρά έντονα με τον αριθμό στις κάλπες που θα στηθούν στην Αθήνα, επιδιώκοντας κατά αυτόν τον τρόπο να ελέγξει τις εσωκομματικές διαδικασίες. Η διαφωνία των εκπροσώπων Ανδρουλάκη-Δούκα αφορά τον αριθμό των καλπών, με την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων να ζητεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «επιπλέον 10 κάλπες σε διάφορα σημεία της Αθήνας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι και να επιτευχθεί καλύτερη προσέλευση». Στο σχετικό αίτημα προβάλλονται προς το παρόν σφοδρές αντιδράσεις από τους εκπροσώπους του Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίοι επιμένουν στον αριθμό που έχουν υποδείξει από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ένταση μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι «η άρνηση της ηγεσίας να αυξηθούν οι κάλπες, υποδεικνύουν τον φόβο του Νίκου Ανδρουλάκη να αυξηθεί ο αριθμός στις κάλπες σε ένα από τα προπύργια του Χάρη Δούκα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αντιθέτως, η ηγεσία του κόμματος επιδιώκει να στήσει περισσότερες κάλπες στην Κρήτη, που ως γνωστόν αποτελεί το δυνατό χαρτί του Νίκου Ανδρουλάκη, με στόχο τον κομματικό έλεγχο με τη δυνατότερη προσέλευση. «Στόχος είναι να μετατρέψουν το ΠΑΣΟΚ σε ένα κλειστού τύπου κόμμα, κατά τα μέτρα και σταθμά ενός ραψίματος που το θέλει ως ένα μικρό και συρρικνωμένο πολιτικό φορέα».
Παράλληλα, η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη προτείνει, κατά τις ίδιες πηγές, αύξηση των εκλογικών τμημάτων στην Ξάνθη και άλλες επιλεγμένες περιοχές της χώρας.
Τα εκλογικά κέντρα αφορούν τα σημεία όπου θα στηθούν οι κάλπες, ενώ καθένα από αυτά μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από ένα εκλογικά τμήματα, ανάλογα με το πόσες κάλπες θα φιλοξενεί. Πηγή με γνώση των συζητήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, των θέσεων που έχει προκρίνει η κάθε πλευρά και των ενστάσεων που έχουν προβληθεί από άλλους υποψηφίους αναφέρει ότι υπήρξαν και στις προηγούμενες συνεδριάσεις συγκρούσεις.
Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το 2021, είχαν στηθεί 840 κάλπες. Τώρα υπάρχει κατ’ αρχάς συμφωνία για αύξηση του αριθμού τους κατά 25%. Όπως αναφέρει κομματική πηγή, εκτιμάται ότι με αυτήν την αύξηση θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν περίπου 330.000 ψηφοφόροι, ενώ το 2021 είχαν ψηφίσει 270.000 άτομα.