Τα τρωτά σημεία των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως θα ξεδιπλωθούν στο σημερινό debate, σε μια επιχείρηση τακτικής που συνοψίζεται στη φράση «όλοι εναντίον όλων», με στόχο του καθενός ξεχωριστά να αποχωρήσει από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις, καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα των αναποφάσιστων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επικεντρώσει την κριτική του στον Χάρη Δούκα, γνωρίζοντας ότι αποτελεί τον πιο επικίνδυνο παίκτη στην σκακιέρα των εκλογών, αλλά και της Αννας Διαμαντοπούλου.

Θα κάνει ειδική αναφορά στη δημοσκοπική άνοδο που παρουσιάζει το κόμμα, σε μια προσπάθεια να συνδέσει αυτή τη… δειλή αύξηση των ποσοστών με τις έως τώρα επιλογές του ως προέδρου. Θα έχει βέβαια αυτοκριτική διάθεση και θα παραδεχθεί ότι έγιναν και κάποια λάθη, όχι όμως στρατηγικής σημασίας.

Τα πολλά… καρπούζια

Ο Χάρης Δούκας, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν το πώς κινείται, εκτιμάται πως θα επικεντρωθεί στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ, στο «εμείς» αντί του «εγώ», ενώ, εφόσον προκληθεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα σηκώσει το «γάντι», κάτι για το οποίο δηλώνει έτοιμος να διαχειριστεί.

Επίσης, αν και θα προτάξει το μοντέλο των συνεργασιών που έφερε την επικράτησή του στον δήμο Αθηναίων, εμφανιζόμενος ως ο πρώτος που νίκησε έπειτα από χρόνια υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, θα δεχθεί σκληρή κριτική για το κατά πόσο μπορεί να μεριμνά για τα προβλήματα και τις ανάγκες του μεγαλύτερου δήμου της χώρας και ταυτόχρονα να ηγείται ενός κόμματος που διεκδικεί τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Παύλος Γερουλάνος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επικεντρώσει την κριτική του στους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα και Αννα Διαμαντοπούλου. Για τον πρώτο θα αφήσει αιχμές σχετικά με το κλειστό τύπου κόμμα και την απουσία των κομματικών οργάνων από τις εκλογικές μάχες, τη στασιμότητα των ποσοστών του Κινήματος, ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι υπό την προεδρία του δεν αξιοποιήθηκε η εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπόρεσε να πείσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Για τον Χάρη Δούκα, ο κ. Γερουλάνος πιστεύεται πως θα επικεντρωθεί στην κοινοβουλευτική του απειρία και απουσία, αλλά και σε θέματα που άπτονται του βεβαρημένου προγράμματος που έχει ο δήμαρχος Αθηναίων και αντίστοιχα ο εκάστοτε πρόεδρος κόμματος, κάτι που συνηγορεί στην κριτική που διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα πως «δεν χωρούν δύο καρπούζια σε μια μασχάλη».

Στο ίδιο μοτίβο είναι πολύ πιθανό να κινηθεί και η κριτική που θα ασκήσει στη συνυποψήφιά του, Αννα Διαμαντοπούλου που δεν βρίσκεται στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να επιμείνει με περαιτέρω αιχμές.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Γερουλάνος θα επικεντρωθεί στο προγραμματικό σκέλος της «Αναγέννησης» και στην πρόταση για το παραγωγικό μοντέλο αλλά και στο πώς οραματίζεται το Κίνημα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του ότι αν υπό την προεδρία του το ΠΑΣΟΚ δεν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, τότε θα κινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας.

«Καρφιά» και υπονοούμενα

Στο κάδρο της κριτικής της Αννας Διαμαντοπούλου, από την άλλη, αναμένεται να συμπεριληφθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας. Για τον πρώτο, οι πληροφορίες λένε πως θα αφήσει σαφέστατες αιχμές για την εικόνα της μη κυβερνησιμότητας που παρουσιάζει μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τον δεύτερο θα επικεντρωθεί στον αυτοδιοικητικό του ρόλο που δεν «είναι ωραίο να συνδέεται με κομματική ταμπέλα», υπερασπιζόμενη την ελεύθερη επιλογή στις δημοτικές εκλογές των ψηφοφόρων πέραν κομμάτων και «πιστεύω», κάτι που συνέβη με τον κ. Δούκα, καθώς η υποψηφιότητά του πλασαρίστηκε ως υπερκομματική.

Επίσης, αναμένεται να προτάξει τα ηγετικά της χαρακτηριστικά, βασιζόμενη στη μακρά παρουσία της σε κυβερνητικές θέσεις με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και στην εμπειρία της από το πόστο της Ευρωπαίας επιτρόπου. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να αναδείξει τα ερείσματα που διαθέτει στην εκλογική δεξαμενή του Κέντρου.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, από την άλλη, θα ασκήσει σφοδρή κριτική στον νυν πρόεδρο, επαναφέροντας τα αποτελέσματα των επιλογών της ηγεσίας του αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των κομματικών οργάνων. Παράλληλα θα αναπτύξει το νέο μοντέλο που η ίδια οραματίζεται για το ΠΑΣΟΚ και το πώς μπορεί να λειτουργήσει με στοιχεία που θα το βάλουν σε τροχιά εξουσίας.

Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης εκτιμάται ότι θα αναδείξει το ζήτημα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς και γενικότερα των συνεργασιών, βάζοντας στο κάδρο και τη ΝΔ.

Πέραν αυτών, ωστόσο, οι πληροφορίες φέρουν τους έξι υποψήφιους να έχουν στη φαρέτρα τους και άλλα όπλα που θα φανερώσουν κατά τη διάρκεια του debate.