Εκατέρωθεν προειδοποιητικές βολές στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι έξι υποψήφιοι για την καρέκλα εμφανίζονται να προσπαθούν να μην ξεφύγουν όσο πλησιάζει η ημέρα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου οι έξι υποψήφιοι ανέπτυξαν τα προγράμματά τους και επί της ουσίας παρουσιάστηκαν στο –άνευρο είναι η αλήθεια– κοινό, άρχισαν τα τζαρτζαρίσματα και οι αιχμές μεταξύ τους, δείχνοντας ότι ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει το κλίμα της… ενότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα επιτελεία των υποψηφίων είναι έτοιμα να βγάλουν τα… μαχαίρια από τα θηκάρια όσο πλησιάζουν οι ημέρες για να ψηφίσουν τα μελη και οι «φίλοι» του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι ίδια η κατάσταση σε όλα τα επιτελεία.

Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι που ευελπιστούν να συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους μέσα από τη δεξαμενή των μελών του κόμματος που ψήφισαν και στις τελευταίες εκλογές δεν θα έλεγαν όχι στο να σηκωθούν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Δείτε για παράδειγμα τον Νίκο Ανδουλάκη που στην ομιλία του επιτέθηκε στους εσωκομματικούς αντιπάλους και εμφανίσθηκε ως… θύμα των καταστάσεων.

Μάλιστα, κατηγόρησε όλους όσοι ζήτησαν προσφυγή στις κάλπες το βράδυ των ευρωεκλογών για να δείξει πως η αμφισβήτησή του δεν ήταν αποτέλεσμα της καταγεγραμμένης αδυναμίας του να μαζέψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατέρρεε και καταρρέει αλλά ούτε και από τους δυσαρεστημένους της Νέας Δημοκρατίας που προτίμησαν από τον Ανδρουλάκη την αποχή.

Από την άλλη, υπάρχουν πρόσωπα όπως ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου που κινούνται σε ένα άλλο πλαίσιο. Άλλωστε στοχεύουν στους κεντρογενείς και επιδιώκουν να πείσουν για την πρωθυπουργισιμότητά τους χωρίς κραυγές, αν και ο πρώτος άφησε αιχμές για τον Χάρη Δούκα και το γεγονός ότι προτίθεται να διατηρήσει και το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου κάλεσε τους συνυποψήφιούς της να ξεκαθαρίσουν αν σκέπτονται συνεργασίες και… συγκολλήσεις μετά τις εκλογές και με ποιον τρόπο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι λοξοκοιτούν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό το απεταξάμην τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι αναμενόμενο αφού στο σύνολό τους οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ουσιαστικά ο κεντρικός άξονας της επόμενης κυβέρνησης.

Πώς θα γίνει αυτό ουδείς γνωρίζει. Όμως το ενδεχόμενο να αρχίσουν να σηκώνουν τους τόνους στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι μικρό. Αντιθέτως. Τουλάχιστον θα είναι μικρό το διάστημα της εσωκομματικής σύγκρουσης. Διότι στην άλλη πλευρά –ίσως στην ίδια να είναι πιο σωστό αφού ο λόγος είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ– τα εσωκομματικά δεν είναι απλά σίριαλ. Αλλάζουν και σεζόν…