Την ημέρα που η δικογραφία για τα Τέμπη έφτανε στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωνε ότι αν επιβεβαιωθούν τα ρεπορτάζ, τότε «πρέπει να πάμε με κακουργηματικές πράξεις και για τον υπουργό», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κατάθεση πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Το διάστημα που μεσολάβησε, οι πληροφορίες έφεραν το ΠΑΣΟΚ να καταλήγει και σε αναφορά σε πρώην υφυπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τον Χρήστο Σπίρτζη, για τους οποίους, πάντως, τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Επίσης, αν και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα και για τον πρωθυπουργό, δεν προχώρησε ακόμα σε ανάλογη κίνηση.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται αντιμέτωπο με έντονη κριτική, αφού ζητά την παραπομπή πολιτικών προσώπων που δεν περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, επικαλείται το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δύναται να κατηγορηθεί κάποιος για κακούργημα και να ασκηθεί σε βάρος του δίωξη.
Ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει πως για να κατηγορηθεί ένας υπουργός πρέπει να έχει καταστρέψει εξοπλισμό τρένων και να έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις εγκαταστάσεις και εξ αυτών να προκύπτει ατύχημα. Κάτι τέτοιο, σημειώνει, δεν μπορεί να αποδοθεί σε έναν υπουργό, ειδικά με τα περί ενδεχόμενου δόλου.
Οπότε το ερώτημα είναι γιατί ένα –κατά δική του δήλωση– κόμμα εξουσίας προσφεύγει σε νομικές ακροβασίες οι οποίες παραπέμπουν σε «κινήσεις απελπισίας».
Η εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών απορρίπτεται από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που απαιτούν την απόδοση ευθυνών χωρίς κομματικά παιχνίδια. Οι κινήσεις εντυπωσιασμού δεν συμβάλλουν στη διερεύνηση του δυστυχήματος, όπως άλλωστε και οι θεωρίες συνωμοσίας. Αντιθέτως, επιβεβαιώνουν ότι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η απουσία προτάσεων και προγραμματικών σχεδίων οδηγεί πίσω σε δεκαετίες που η πόλωση καθόριζε την πορεία της χώρας...
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο».