Κομβικό σημείο για το ΠΑΣΟΚ τη χρονιά που φεύγει αποτέλεσε η αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, που ξεκίνησε αμέσως μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και το υπεραισιόδοξο κλίμα που καλλιεργούσε ο ίδιος για διψήφια ποσοστά. Ο στόχος δεν επετεύχθη και το ΠΑΣΟΚ τερμάτισε τρίτο, κερδίζοντας όμως την πρωτιά σε κάποιους νομούς στον χάρτη.

Ηράκλειο και Λασίθι, μετά από χρόνια, βάφτηκαν «πράσινα», ενώ σε 19 περιοχές ήρθε δεύτερο. Τα ποσοστά όμως στα αστικά κέντρα δεν ήταν καλά. Και η αμφισβήτηση ξεκίνησε…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη συμμετοχή μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, δέχτηκε τα πυρά των στελεχών του κόμματος, με τον Φίλιππο Σαχινίδη να τον παρομοιάζει με τον... Κιμ Γιονγκ Ουν. Δεν αντέδρασε ωστόσο.

Κατέγραψε όλες τις πολιτικές διαφωνίες και λίγες ημέρες αργότερα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 30 Ιουνίου, σήκωσε το γάντι, απάντησε σε όλους και έκανε γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού, στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

Αμέσως, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Δούκας έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος και δήλωσαν υποψηφιότητα. Ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ στις 16 Ιουλίου τη δική της υποψηφιότητας ανακοίνωσε η Αννα Διαμαντοπούλου.

Η γκρίνια στο εσωτερικό έκρυβε, ωστόσο, συσσωρευμένα πολιτικά απωθημένα, με στελέχη του Κινήματος να επιρρίπτουν δημοσίως στον Νίκο Ανδρουλάκη ευθύνες για τη συνολική εικόνα του κόμματος και για τη θολή ατζέντα που ακολουθούσε στο πρώτο διάστημα της θητείας του.

Δύο νομοσχέδια στις αρχές του 2024 στάθηκαν αρκετά για να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα της Χαριλάου Τρικούπη. Το πρώτο, ήρθε τον Φεβρουάριο και αφορούσε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κατά την ψηφοφορία απείχαν 11 βουλευτές, η διαφοροποίηση των οποίων έφερε γκρίνια και δυσαρέσκεια σε στελέχη και όσους σήκωσαν κοινοβουλευτικά το βάρος να στηρίξουν ένα νομοσχέδιο με προοδευτικό πρόσημο, που μάλιστα από κάποιους χαρακτηρίστηκε ταυτοτικό για την παράταξη.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, που φαίνεται να ξεχείλισε και το ποτήρι της αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έγινε στις αρχές Μαρτίου, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Βουλευτές κατηγόρησαν την ηγετική ομάδα για θολό πολιτικό στίγμα και τόνισαν πως θέλουν να ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η ηγετική ομάδα τότε αντέδρασε και ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε πως η διαχρονική θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι και διατυπωμένη στο πρόγραμμα του κόμματος, μιλά ξεκάθαρα για δημιουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, όχι για ιδιωτικά. Επίσης, βουλευτές του κόμματος δήλωσαν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προωθεί και δεν διασφαλίζει την παιδεία ως ποιοτικό δημόσιο αγαθό και ως βασικό μοχλό κοινωνικής κινητικότητας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέβαλε κομματική πειθαρχία και βουλευτές, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αναγκάστηκαν να πειθαρχήσουν και να καταψηφίσουν. Το ρήγμα όμως είχε κάνει την εμφάνισή του στο εσωτερικό της παράταξης.