Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη,   Λευτέρης Οικονόμου παρέστη σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.

Ο κ. Υφυπουργός συμμετείχε στη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ανατολής και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Κατά το χαιρετισμό του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο κ. Υφυπουργός σημείωσε:

«Είχε περάσει μόλις μία δεκαετία από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και την ένωση της Ηπείρου με την Μητέρα Πατρίδα, όταν ήρθε η Μικρασιατική και Ποντιακή τραγωδία.

Οικογένειες κυνηγημένες από τον Τουρκικό βαρβαρισμό από την Ιωνία, την Καππαδοκία και τον Πόντο, έφταναν μέσα στον παγωμένο χειμώνα αναζητώντας στέγη, τροφή, δουλειά, πιθανότητα για μία νέα ζωή.

Στα Ιωάννινα της εποχής, δέσποζε μια ακμάζουσα αστική τάξη και μία κραταιά εβραϊκή κοινότητα. Στα χώματα που πατάμε σήμερα, σε μια πρώτη φάση εγκαταστάθηκαν 141 οικογένειες. Η Ανατολή, η Μπάφρα και η Νεοκαισάρεια δομήθηκαν επί ενός θρήνου αλλά και μιας ελπίδας ότι η ζωή θα κερδίσει τον εφιάλτη της σφαγής, των βιασμών, του διωγμού, της εθνοκάθαρσης. Έχει περάσει ένας αιώνας από τότε.

Σήμερα, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και ως ένας άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κόνιτσα μαζί με Μικρασιάτες, θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα: Εδώ στην Ανατολή και τις γύρω περιοχές, σε ολόκληρη την Ήπειρο και την πρωτεύουσα, τα Γιάννενα, Έλληνες έχτισαν μια νέα ζωή, έστησαν νοικοκυριά, μεγάλωσαν οικογένειες, τόλμησαν και πίστεψαν σε νέα όνειρα. Η μοίρα των Ελλήνων είναι να είναι και να μένουν νικητές, να στέκουν όρθιοι και στις στιγμές δόξας και στις στιγμές θρήνου της Ιστορίας τους.

Σήμερα, ανάβουμε κερί για τις ψυχές των χαμένων στη σφαγή της Μικρασίας και του Πόντου και ταυτόχρονα κοιτάμε θαρρετά τον ουρανό, σχεδιάζοντας ένα καλύτερο αύριο για τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, την πατρίδα μας.

Ο κοσμοπολιτισμός των Ελλήνων που δέσποζε και δεσπόζει στα Γιάννενα είναι ένα μήνυμα ανθρωπισμού και πολιτισμού σε έναν κόσμο αμετανόητα βάρβαρο, απειλητικό και σοβινιστικό.

Οι γενοκτονίες δε φοβίζουν τους Έλληνες.

Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε, να χτίζουμε, να προκόβουμε. Θα μείνουμε όρθιοι στη γη μας, ευχόμενοι στα παιδιά μας να μην ξεχάσουν αλλά και να προχωρήσουν μπροστά.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η στρατηγική συγκρότηση της χώρας που ακολουθεί εγγυώνται αυτή την πορεία.

Αιωνία τους η μνήμη.»

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Μουσελίμης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταύρος Νικολόπουλος και εκπρόσωποι ενώσεων αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, σωματείων και ενώσεων Ανατολής, Μπάφρας και Νεοκαισάρειας.