Καίρια παρέμβαση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Ελεονώρας Μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία κατέδειξε το πρόβλημα εθισμού των νέων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ειδικότερα, τα προβλήματα των νέων, κυρίως του εθισμού τους στο διαδίκτυο, και την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού σε επίπεδο ΕΕ, ανέδειξε, μεταξύ άλλων, με τις ερωτήσεις που απηύθυνε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελεονώρα Μελέτη, στους αρμόδιους υποψήφιους επιτρόπους κατά τη διάρκεια των ακροάσεων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή, στη διορισθείσα εκτελεστική αντιπρόεδρο για τους «Ανθρώπους, Δεξιότητες και Ετοιμότητα», Ροξάνα Μινζάτου, και στον υποψήφιο επίτροπο για τη «Διαγενεακή Δικαιοσύνη, Νεολαία, Πολιτισμό και Αθλητισμό», Γκλεν Μικάλεφ.
Η κ. Μελέτη, ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «κατέδειξε το πρόβλημα εθισμού των νέων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και, «αναφέροντας τους κινδύνους που εγκυμονούν από τον υπερβολικό χρόνο, που περνούν μπροστά σε μια οθόνη, την έκθεση σε παραπλανητικό περιεχόμενο και τις απειλές της ασφάλειάς τους, κάλεσε τον κ. Μικάλεφ να λάβει μέτρα για την προστασία της ψυχικής υγείας των νέων, ενώ τον ρώτησε και εάν έχει κάποιο σχέδιο δράσης για να εξασφαλίσει τη διαδικτυακή ασφάλεια των νέων πανευρωπαϊκά».
Στην απάντησή του, ο κ. Μικάλεφ «δεσμεύτηκε να είναι προτεραιότητά του η προστασία των νέων στο διαδίκτυο, να εργαστεί πάνω σε μια πανευρωπαϊκή έρευνα για τις επιπτώσεις των social media, αλλά και να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού που θα βασίζεται σε έναν κοινό ορισμό του τι αυτός είναι».
Ερώτηση για το brain drain
Στην ερώτηση που έθεσε η κ. Μελέτη, ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην κ. Μινζάτου «έθιξε το πρόβλημα των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας» και «κάλεσε την υποψήφια επίτροπο να εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης του ανθρώπινου δυναμικού σε επαγγέλματα υγείας, αλλά και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα -συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτικών εργαλείων- καταπολέμησης του brain drain, που ταλανίζει κυρίως τους νέους, ενώ την ρώτησε αν αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την τόνωση της απασχόλησης των γυναικών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Μινζάτου «αναγνώρισε τη σημασία και τον βασικό ρόλο που παίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για τη στήριξή τους, ενώ συμφώνησε με την κα. Μελέτη ότι το brain drain αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για να το ισορροπήσει».