Ουσιαστική παρέμβαση για το ζήτημα της φυγής ικανών στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας στην τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του αρχηγού Στόλου που έγινε στη φρεγάτα «Ύδρα».

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι το ανθρώπινο δυναμικό που κινεί τον στόλο απαιτεί από όλους την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπεράσπιση της πατρίδας και είπε ότι είναι προφανές «στην ηγεσία του υπουργείου ότι η προσαύξηση του Επιδόματος Ιδιαιτέρων Συνθηκών δια του Επιδόματος Αποστολής, δεν έχει εκπληρώσει τον σκοπό της».

Αντιλαμβανόμενος ότι τα στελέχη που αποχωρούν από το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζουν την καριέρα τους στον ιδιωτικό τομέα με υψηλότατες απολαβές και με λιγότερο φόρτο εργασίας, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «πρέπει να το δούμε πάλι και να φροντίσουμε ώστε αυτό το επίδομα, ανάλογα ρυθμιζόμενο, να αποδώσει στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού όχι αντίτιμο για την υπηρεσία που παρέχουν στην πατρίδα – ούτε το απαιτούν ούτε αυτός είναι ο τρόπος να το εκφράσουν- αλλά τη δίκαιη ευγνωμοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και της πατρίδας απέναντι στη μεγάλη εκπλήρωση του εθνικού καθήκοντος και της εθνικής αποστολής».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» την τελευταία διετία έχει αποχωρήσει το 10% των ενεργών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις όπως να αποπλέουν οι φρεγάτες με το 60% της δυναμικότητας τους. Η αποχώρηση των στελεχών οφείλεται στο συνεχώς αυξανόμενο έργο και στο γεγονός ότι τα πιο έμπειρα στελέχη έχουν ευκαιρίες για εργασία με πολύ υψηλές αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.