Παρά τις διαρροές νωρίς το πρωί από αλβανικής πλευράς ότι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων», τελικά εξακολουθεί να κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Αυλώνας, όπου είχε μεταφερθεί.

Πηγές της ελληνικής μειονότητας ενέτασσαν τη διαρροή στην προσπάθεια των αρχών να «καλμάρουν» την οργή των ομογενών στην Χειμάρρα.

Αυτός εξ άλλου θεωρείται από τους μειονοτικούς ότι ήταν και ο λόγος που ο Μπελέρης δεν οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Χειμάρρας, αλλά σε αυτό της Αυλώνας, που απέχει αρκετά χιλιόμετρα. Έως τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και επομένως δεν του έχει ασκηθεί και δίωξη. Την ίδια στιγμή στη Χειμάρρα επικρατεί αγανάκτηση με στελέχη της ομογένειας να ομιλούν περί σκόπιμης ενέργειας, με στόχο την τρομοκράτηση των μελών της ελληνικής μειονότητας ώστε να μην προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ νωρίτερα είχε ενημερώσει για το ζήτημα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Βαγγέλης Ντούλες, που έσπευσε προς συμπαράσταση του Μπελέρη στην Χιμάρα, αναφέρει:

«Μετά από μία εβδομάδα παραληρήματος, καλλιέργειας μίσους, διάσπασης και λιντσαρίσματος από πλευράς του πρωθυπουργού Ράμα σε βάρος του υποψηφίου του συνασπισμού "Μαζί κερδίζουμε", κ. Μπελέρη, στη Χειμάρρα, με εντολή και παραγγελία του Π/Θ αστυνομικές δυνάμεις απήγαγαν στο κέντρο της Χειμάρρας, σε μια απαίσια σκηνή για να τον μεταφέρουν στην αστυνομική δ/νση Αυλώνα, τον κ. Μπελέρη και το δικηγόρο του. Πρόκειται για μία ανεξήγητη για τα δημοκρατικά δεδομένα και άνευ προηγουμένου πράξη, είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τους καλούμε να απελευθερωθεί ο Μπελέρης, να διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία και η ψήφος, καλούμε τον Π/Θ να εγκαταλείψει τους εκφοβισμούς σε βάρος των πολιτών και τις προσπάθειες αλλοίωσης της βούλησης του λαού. Προειδοποιήσαμε με την προχθεσινή μας ανακοίνωση και επιθυμούμε να καλέσουμε πάλι τα ΜΜΕ να δώσουν το παρών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία».

Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Ένωση Χειμαρριωτών, αφού καταγγέλλει διαρκείς «καθεστωτικές πρακτικές» του πρωθυπουργού Ράμα εναντίον του ελληνισμού της Χειμάρρας, καλεί τους ομογενείς «να μην υποκύψουν στους εκφοβισμούς και να προσέλθουν στην κάλπη για να εκλέξουν δήμαρχο τον Φρέντι Μπελέρη».