«It ain't over 'til the fat lady sings».
Η φράση «Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία» χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην όπερα και στη συνέχεια στα αθλητικά γεγονότα στην Αμερική.
Το παιχνίδι, λοιπόν, δεν έχει τελειώσει, αν δεν… τελειώσει. Τι γίνεται όμως όταν ο... διαιτητής έχει σφυρίξει τη λήξη του παιχνιδιού και οι φωνασκούντες δεν το έχουν καταλάβει ή αρνούνται να αποδεχτούν το αποτέλεσμα; Προς ενημέρωσή τους... επανάληψη του «κακοστημένου ματς» δεν προβλέπουν οι νόμοι του κράτους.
Πεισματάρα αλήθεια
Πάμε τώρα στο... προκείμενο. Η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις αποκαλύπτεται και είναι ντάλα μεσημέρι. Δεν είναι βέβαια η «αλήθεια» που ήθελαν όσοι είχαν «επενδύσει» την ύπαρξή τους στο σενάριο ότι οι νόμιμες επισυνδέσεις που έκανε η ΕΥΠ σε διάφορα πρόσωπα και για διαφορετικούς λόγους «έγιναν εις γνώσιν, αν όχι με εντολή, Μαξίμου», αλλά έτσι είναι η αλήθεια, αυτή είναι η αλήθεια. Κι όπως έλεγε κι ο Μπρεχτ, «Υπάρχουν μόνο δύο λάθη που μπορείς να κάνεις στον δρόμο για την αλήθεια: να μην πας μέχρι το τέλος και να μην ξεκινήσεις». Στην περίπτωση των παρακολουθήσεων, οι «κατηγορούμενοι» και ξεκίνησαν και μέχρι το τέλος έκαναν τον δρόμο. Να δούμε τώρα τον... δρόμο των «κατηγόρων».
Η δικογραφία
Από το σύνολο της δικογραφίας προκύπτει, όπως αποκαλύπτει η Ιωάννου Μάνδρου στην «Καθημερινή», ότι από την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, που πραγματοποιήθηκε μαζί με δύο πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Αθηνών στην ΕΥΠ, βρέθηκαν ότι
- από τις 116 περιπτώσεις παράνομων παρακολουθήσεων στις 28 από αυτές υπήρξαν κατά διαστήματα και νόμιμες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ.
Το ποσοστό αυτό, κατά το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, ανέρχεται σε 24%, το οποίο είναι σημαντικό. Όμως σε σχέση με τις 15.304 νόμιμες επισυνδέσεις που πραγματοποίησε η ΕΥΠ από το 2020 έως το 2023 το ποσοστό πέφτει στο 1%, κάτι που εκτιμάται από τους πραγματογνώμονες ως εξαιρετικά χαμηλό για να στηρίξει όσα έχουν καταγγελθεί για παράλληλες παρακολουθήσεις με Pretador και από την ΕΥΠ.
Από τις δεκάδες καταθέσεις, περί τις 40 που υπάρχουν στη δικογραφία, ανάμεσά τους του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, της αρμόδιας εισαγγελέως για την ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και του τότε γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, προκύπτει ότι
-ουδέποτε η ΕΥΠ η άλλη κρατική υπηρεσία, όπως η Αντιτρομοκρατική, είχαν σχέση με το Predator, ούτε το χρησιμοποίησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Επίσης από τις καταθέσεις, κυρίως του Παναγιώτη Κοντολέοντος, κατηγορηματικά προκύπτει ότι
- ο πρωθυπουργός δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, παρά μόνον για θέματα εθνικής ασφαλείας μείζονος σπουδαιότητας. Μόνον για αυτά είτε ζητούσε ο ίδιος ενημέρωση είτε την παρείχε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ.
Όσο για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, από την κατάθεση Κοντολέοντος και άλλες στελεχών της ΕΥΠ, προκύπτει ότι ουδέποτε είχε ενημέρωση για νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, πρόσωπα, λόγους που επέβαλαν την παρακολούθηση και λοιπά.
Όλα τα στοιχεία της δικογραφίας μελετώνται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος και αναμένεται να συντάξει πόρισμα το οποίο και θα παραδώσει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη που θα έχει και τον τελευταίο λόγο για τον χειρισμό του όλου θέματος.