Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ίδιον είναι σαν σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Η παραίτησή του θέτει και το ερώτημα για το αν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα, κάτι που θα κληθεί να απαντήσει ο διάδοχός του που παραλαμβάνει ένα κόμμα σε κακή, ψυχολογική και όχι μόνο, κατάσταση, έχοντας μπροστά του ελάχιστο διάστημα εν όψει της μάχης για τις περιφερειακές εκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο –μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι– πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεωρεί –όπως και πολλοί άλλοι– δημιούργημά του τον ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησε στέλνοντας το μήνυμα: «Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας…», με μια απόφαση που έλαβε τρεις ημέρες μετά τις εκλογές κατά τη διάρκεια των οποίων είχε εξαφανιστεί.

Συγκεκριμένα, από την Κυριακή το βράδυ φεύγοντας από την Κουμουνδούρου και μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε μιλήσει με κανέναν. Δεν απαντούσε στα τηλέφωνα, δεν απαντούσε στα μηνύματα. Ο ίδιος δικαιολόγησε αυτή τη συμπεριφορά λέγοντας πως ήθελε να πάρει τις αποφάσεις του χωρίς να επηρεαστεί. Με το… μαξιλάρι του όπως δήλωσε.

Επικοινώνησε την Τετάρτη το βράδυ με την Κουμουνδούρου προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι δημοσιογράφοι για τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο ίδιος έφτασε τελευταίος στη συνεδρίαση αυτήν την Πέμπη το πρωί και λίγο πριν από την έναρξή της ζήτησε από το γραφείο να ενημερώσει τους δημοσιογράφους πως θα κάνει δηλώσεις στο Ζάππειο.

Τότε κατάλαβαν οι περισσότεροι πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε λάβει την τελική του απόφαση. Διότι το Ζάππειο δεν το κλείνεις ούτε για ν' ανακοινώσεις πότε θα γίνει το συνέδριο ούτε για να εξηγήσεις τις τομές που σχεδιάζεις στο κόμμα σου. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Βέβαια, τα παραπάνω δεν εξηγούν τη στάση του. Και ναι μεν η απόφαση που έπρεπε να λάβει αφορούσε τον ίδιον αποκλειστικά και όχι όλους όσοι βρέθηκαν δίπλα του και, αν μη τι άλλο, ήταν από τους κερδισμένους της τελευταίας δεκαετίας. Δεκαετίας δύσκολης για τη χώρα και τους πολίτες.

Αυτοί μαζί με το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως όσους μείνουν στο κόμμα, που δείχνει να μπαίνει σε περιδίνηση αφού είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα αρχίσουν να κρατούν αποστάσεις. Ειδικά τα πρόσωπα που προσχώρησαν στην Κουμουνδούρου λόγω Αλέξη Τσίπρα.

Η σύγκρουση για τη διαδοχή, από την άλλη, αναμένεται να βγάλει στη φόρα σκελετούς από τις ντουλάπες της Κουμουνδούρου. Από τις… τάσεις και τις… συνιστώσες που ελέω Τσίπρα είχαν βάλει τα μαχαίρια στα θηκάρια, αλλά τώρα θα επιχειρήσουν να κυριαρχήσουν ως προς την ιδεολογική στροφή και εν συνεχεία νέα γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα θα έχει ν' αντιμετωπίσει και το σοβαρό πρόβλημα της κουρασμένης βάσης του κόμματος, της καλοκαιρινής περιόδου και της αδιαφορίας που αναμένεται να καταγραφεί στις εσωκομματικές κάλπες. Ο αριθμός των 170.000 μελών-ψηφοφόρων φαντάζει ήδη μακρινός.

Οι ψηφοφόροι-οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι και απογοητευμένοι, αφού είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάμβανε το βάρος να ανοίξει τον νέο κύκλο του κόμματος. Η ανατροπή χτύπησε στο μαλακό υπογάστριο του συστήματος της Κουμουνδούρου.

Η προσωπική του… λύτρωση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το δημιούργημά του. Ο ίδιος ουσιαστικά έβαλε μια βόμβα στα θεμέλια του κόμματός του διότι παραδίδει χωρίς να έχει κάνει την αυτοκριτική, που θα επέτρεπε να γίνει η νέα αρχή. Αυτοκριτική που άργησε τέσσερα χρόνια. Από την άλλη, θα είναι στα χέρια του επόμενου αρχηγού το αν θα επιλέξει τον λαϊκισμό και την τοξικότητα σε μια κινηματική λογική ή αν θα μεταλλαχθεί σε πραγματικό κόμμα εξουσίας…