«Άνθρακες ο θησαυρός» η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, την Τετάρτη. Όπως ήταν αναμενόμενο, πραγματοποιήθηκε μια γενική συζήτηση, κατά την οποία ευρωβουλευτές από κάθε πολιτική ομάδα αναφέρθηκαν σε ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα και τόνισαν την ανάγκη ρύθμισης της χρήσης και εμπορίας του κακόβουλου λογισμικού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ούτε η εισηγήτρια του φακέλου, Sophie in 't Veld, έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Λυπηρή εξαίρεση αποτέλεσε ο κ. Κούλογλου, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη.

Αντίθετα, ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα της Επιτροπής PEGA, κ. Juan Ignacio Zoido Álvarez, ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από την ελληνική Κυβέρνηση για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου. Όσο για τις ανυπόστατες συκοφαντίες κατά της Ελλάδας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο κείμενο συστάσεων της Επιτροπής PEGA και βασίζονται σε συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πηγές, αυτές έχουν ήδη απαντηθεί επανειλημμένα και επαρκώς τόσο εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και εκτός.

Κατά την ψηφοφορία της Έκθεσης στην Ολομέλεια χθες Πέμπτη, σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταψήφισε την παράγραφο 20 που αναφέρεται στην Ελλάδα η οποία τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία. Η Έκθεση στο σύνολό της υπερψηφίστηκε με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να την καταψηφίζουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ψεύδη που περιλαμβάνει.