Η εμμονή της Κουμουνδούρου στη λάθος προσέγγιση στο μεταναστευτικό καλά κρατεί όπως δείχνει η στάση και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως διατυπώνονται από στελέχη του κόμματος, δείχνοντας πως αναπολούν τη Μόρια και την Ειδομένη. 

Όμως η κατάσταση σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που επικρατούσε στην περίοδο 2015-2019. Μπήκε τέλος στις θλιβερές εικόνες στα νησιά, αλλά και των πλατειών στις μεγάλες πόλεις όπου -κατά την τότε Υπουργό- «οι μετανάστες το μεσημέρι λιάζονταν και το βράδυ εξαφανίζονταν». Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Ανάμεσα στα άλλα υπήρξε:

-Μείωση των ροών από πάνω από 1 εκατομμύριο της περιόδου 2015-2019 σε 46 χιλιάδες την περίοδο 2020-2022.

-Μείωση των δομών από 121 το 2019 σε 33 δομές σήμερα.

-Αποσυμφόρηση των νησιών από 40 χιλιάδες το 2019 σε λιγότερους από 4 χιλιάδες σήμερα.

-Περισσότερες από 700 χιλιάδες αποτροπές παράνομων εισόδων την περίοδο 2020-2023.

-Μείωση εκκρεμών αιτήσεων ασύλου από 200 χιλιάδες το 2019 σε λιγότερες από 20 χιλιάδες σήμερα.

-Στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες με πάνω από 110 εκατ. ευρώ.

-Δημιουργία στα νησιά σύγχρονων ανθρώπινων δομών οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ελάχιστους διαμένοντες.

-Δημιουργία ειδικής γραμματείας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο το οποίο να μην είναι σε δομή κατάλληλη να αντιμετωπίσει τα όποια εφηβικά προβλήματα.

-Ταχεία αντιμετώπιση των αιτήσεων ασύλου. Το 2019 αυτοί που δήθεν κόπτονταν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μας κληροδότησαν 200 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι λιγότερο από 20 χιλιάδες.

Επιπλέον, οι αρχές ασφαλείας, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς καταπολεμούν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών που δρουν εντός Ελλάδος και τα οποία υποστηρίζουν είτε παράνομες αφίξεις είτε παράνομες αναχωρήσεις.

-Παράλληλα, υπάρχει αυστηρός έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συνεργάζονται με τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.

-Η Ελλάδα επένδυσε τα τελευταία 4 χρόνια στο ανθρώπινο δυναμικό με προσλήψεις εκατοντάδων συνοριοφυλάκων, στις τεχνολογίες για την φύλαξη των συνόρων, στα drones και με την ενίσχυση των συνεργασιών μας με τον FRONTEX.