Την υποστήριξη της Ελλάδας στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υπό τον όρο μιας ρεαλιστικής και κοινωνικά δίκαιης εφαρμογής, εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης των 27 Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Άαλμποργκ της Δανίας.

Ο κ. Παπασταύρου συμμετείχε στις εργασίες συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη, ενώ η συνεδρίαση συνέπεσε με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τη Δανία για το επόμενο εξάμηνο.

Κεντρικό θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου και ειδικότερα ο στόχος μείωσης των εκπομπών κατά 90% έως το 2040. Όπως επισήμανε ο Έλληνας Υπουργός, ορισμένα κράτη-μέλη στηρίζουν σθεναρά τον συγκεκριμένο στόχο, ενώ άλλα εκφράζουν επιφυλάξεις, θεωρώντας τον μη ρεαλιστικό και επιζήμιο για την ανάπτυξη.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, τάσσεται υπέρ του στόχου επί της αρχής, ζητώντας ωστόσο η εφαρμογή του να γίνει με βάση τον ρεαλισμό, ώστε να προστατευτούν τα νοικοκυριά, να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, και να ενσωματωθούν δικλείδες ασφαλείας (flexibilities) απέναντι σε πιθανές αβεβαιότητες ή δυσανάλογες επιβαρύνσεις.

Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε και στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που έχει βιώσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Έβρο, Εύβοια και Ρόδο, καθώς και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, που οδήγησαν και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

«Για την Ελλάδα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο την τελευταία 20ετία, ακόμη και μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης», υπογράμμισε, παραθέτοντας ότι από το 2005, η χώρα έχει φτάσει σε 90% απολιγνιτοποίηση και 60% χρήση ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ο κ. Παπασταύρου σημείωσε πως η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης βασίστηκε στην στήριξη των περιοχών που επλήγησαν, ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Το ίδιο, όπως είπε, πρέπει να συμβεί και με τον νέο στόχο του 2040: 

«Να είναι φιλόδοξος, αλλά εφαρμόσιμος. Να μην αφήνει πίσω κοινωνικές ομάδες ή χώρες και να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Άαλμποργκ, ο κ. Παπασταύρου είχε σειρά διμερών συναντήσεων με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους:

  • Με τον Επίτροπο για το Κλίμα, Wopke Hoekstra
  • Με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Jessika Roswall, με την οποία συζήτησε το ζήτημα της εκτροφής του αμερικανικού κάστορα στη Δυτική Μακεδονία
  • Με τον Υπουργό Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας, Lars Aagaard
  • Με την Υπουργό Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας, Anikó Raisz
  • Με την Υπουργό Γεωργίας της Κύπρου, Μαρία Παναγιώτου
  • Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος της Νορβηγίας, Kristoffer Hansen
  • Με τον Υφυπουργό Κλίματος της Φινλανδίας, Mika Nykänen

Ο Έλληνας Υπουργός συμμετείχε επίσης σε θεματική συζήτηση για την πράσινη μετάβαση και τις πολιτικές επιπτώσεις της στην περιβαλλοντική πολιτική, τη γεωργία και το κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δανός Υπουργός Κλίματος, Lars Aagaard, παρουσίασε το σχέδιο “Agreement on a Green Denmark”, ως παράδειγμα εθνικής στρατηγικής μετάβασης, με στόχο τη συνδυασμένη περιβαλλοντική και οικονομική πρόοδο.

Η Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπασταύρου, παραμένει προσηλωμένη στους ευρωπαϊκούς στόχους, αλλά ζητά δίκαιη και ισόρροπη μετάβαση που δεν θα υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, ούτε θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.