Ο Πάπας Φραγκίσκος, με παρέμβασή του σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν τα γεγονότα στην περιοχή συνιστούν γενοκτονία. Στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Η ελπίδα δεν απογοητεύει ποτέ, προσκυνητές προς έναν καλύτερο κόσμο», το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει: «Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όσα συμβαίνουν στη Γάζα έχουν χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί προσεκτική έρευνα, για να εξακριβωθεί αν εντάσσονται στον χαρακτηρισμό των διεθνών οργανισμών και των αρμόδιων νομικών».

Το εν λόγω βιβλίο επιμελήθηκε ο Χέρμαν Ρέιες Αλικάντε, και η ιταλική εφημερίδα La Stampa δημοσίευσε αποσπάσματά του.

Προηγούμενες δηλώσεις για τη Γάζα

Στις 5 Νοεμβρίου 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε δραματική έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας: «Εν ονόματι του Κυρίου, σας ικετεύω, σταματήστε. Παύσατε πυρ!»

Επιπλέον, στις 22 Νοεμβρίου 2023, μετά από συνάντηση με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς συγγενείς αιχμαλώτων, υπήρξαν αναφορές ότι ο Πάπας χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» για τον πόλεμο στη Γάζα. Ωστόσο, το Βατικανό διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει αν ο Πάπας χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Γάζα.

Διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις για ειρήνη

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Γάζα, με πολλούς ηγέτες και οργανισμούς να ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες. Η έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου προσθέτει βαρύτητα στις φωνές που ζητούν ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης και προστασία των αμάχων.

Πάπας Φραγκίσκος: Η θέση του για το μεταναστευτικό

Ο Ποντίφικας αναφέρεται επίσης στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας: «Καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη και κανείς δεν μπορεί να νομίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση μέσω πιο περιοριστικών και κατασταλτικών νόμων, που ορισμένες φορές εγκρίνονται υπό την πίεση του φόβου, ή για αναζήτηση εκλογικού οφέλους. Αντιθέτως, αφού διαπιστώνουμε ότι υπάρχει παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας, πρέπει να απαντήσουμε με την παγκοσμιοποίηση του ελέους και της συνεργασίας, ώστε να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες της ζωής των μεταναστών».