Την συμμετοχή των Ελλήνων -μελών του ΕΛΙΑΜΕΠ και του «Ελληνοτουρκικού Φόρουμ»- στη συνάντηση με τον κατοχικό επικεφαλής Ερσίν Τατάρ στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» στα Κατεχόμενα καταδίκασε σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου της «Νίκης», Δημήτρη Νατσιού και του ανεξάρτητου (προερχόμενου από τους Σπαρτιάτες) βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Κόντη, η υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να δοθεί συνέχεια σε ένα θέμα που καταδικάσαμε εκουσίως ως λάθος».
Κατά την κυρία Παπαδοπούλου, η ενέργεια του «Ελληνοτουρκικού Φόρουμ» ήταν «προφανέστατα τουλάχιστον ατόπημα», ενώ αναφερόμενη στους μετέχοντες της συνάντησης έκανε λόγο πως «όσοι φωτογραφήθηκαν δίπλα στα σύμβολα του ψευδοκράτους κατάλαβαν ότι η επιλογή τους είναι ατυχέστατη και εσφαλμένη».
Ταυτόχρονα, η υφυπουργός ανέδειξε την εργαλειοποίηση του ζητήματος από την τουρκοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας ότι αυτού του τύπου οι ενέργειες «λειτουργούν αντιπαραγωγικά και δεν εξυπηρετούν την επίλυση του προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου».
Ο κ. Νατσιός ήταν αρκούντως αιχμηρός στις τοποθετήσεις του αποκαλώντας το ΕΛΙΑΜΕΠ «τουρκΕΛΙΑΜΕΠ», «σφιγγοφωλιά του εθνομηδενισμού» και υποστήριξε ότι στην εν λόγω δεξαμενή σκέψης δημοσιεύονται απόψεις που «νομίζεις ότι τις έχουν γράψει Τούρκοι». Επιπλέον, ο ίδιος ρώτησε εάν οι μετέχοντες είχαν ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και αν το ΕΛΙΑΜΕΠ «διαμορφώνει την ελληνική εξωτερική πολιτική την οποία στη συνέχεια επικυρώνει το ΥΠΕΞ».
«Η εξωτερική πολιτική εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και όχι από ιδιώτες» ξεκαθάρισε η κυρία Παπαδοπούλου, η οποία επισήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν ενημερώθηκε για τη συμμετοχή των Ελλήνων στη συνάντηση «αλλά ούτε οι μετέχοντες ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώσουν το υπουργείο Εξωτερικών».
«Το υπουργείο Εξωτερικών», συνέχισε η υφυπουργός, «δεν έχει σχέση με τη σύνθεση και τη λειτουργία του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το αποτύπωμα της συγκεκριμένης δεξαμενής σκέψης είναι «θετικό», καθώς όπως είπε, σε αυτή μετέχουν διακεκριμένοι τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από την κοινωνία των πολιτών.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, η κυρία Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι αυτό βρίσκεται στην αιχμή των δράσεων και των πρωτοβουλιών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Είναι ώριμες οι συνθήκες για να τερματιστεί ο ακρωτηριασμός της Κύπρου» τόνισε, ενώ έκανε λόγο ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να στηρίξει τις πρωτοβουλίες επίλυσης του Κυπριακού.
Η υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τους βασικούς άξονες (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα) για μια «βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ», ενώ τέλος, υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται σε «διαρκή επικοινωνία» και «απόλυτη συναντίληψη» επί του ζητήματος. «Η βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον των ελληνοκυπρίων αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας» κατέληξε.