«Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη», είπε ο Α. Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Με τη βαρύγδουπη αυτή δήλωση έδωσε για άλλη μια φορά την εντύπωση ότι μόλις είχε ολοκληρωθεί μια συνάντηση, αν όχι κρίσιμη, τουλάχιστον ενδιαφέρουσα για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Μόνο που ο γερμανικός Τύπος ούτε καν ασχολήθηκε. Όπως περιγράφει στην εφημερίδα “tomanifesto” ο έμπειρος Έλληνας δημοσιογράφος, ανταποκριτής του Open και της «Real», Παντελής Βαλασόπουλος, «για τα γερμανικά ΜΜΕ, η συνάντηση αυτή είναι σαν μην έγινε».

Μας εξηγεί, επίσης, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία αναφορά στη διαφωνία του με τον Γερμανό καγκελάριο όλαφ Σολτς αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας, αλλά και ποια είναι η άποψη της πλειονότητας της γερμανικής κοινής γνώμης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Στον ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟ

 

-Πώς αντιμετώπισε ο γερμανικός Τύπος τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς; Υπάρχει η διαπίστωση ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει δύο πολιτικά-ιδεολογικά πρόσωπα; Ενα στο εσωτερικό της χώρας και ένα στο εξωτερικό, ιδίως όταν βρίσκεται στην Ευρώπη;

Σχετικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, πρέπει κανείς να αναφέρει κάτι πολύ βασικό: Από γερμανικής πλευράς είναι σαν να μην έγινε.

Δεν υπήρξε καμιά επίσημη ή ανεπίσημη ανακοίνωση από την Καγκελαρία, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί και φυσιολογικό, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε κάτι και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ενώ δεν υπήρξε και κάποια διαρροή σε γερμανικά ΜΜΕ, ούτε και αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του SPD ή των προσωπικών social media του καγκελαρίου Σολτς.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να εξηγηθούν και από το ότι πιθανώς να υπάρχει πρόθεση να κρατηθούν ισορροπίες και με το ΠΑΣΟΚ, που είναι το αδελφό κόμμα του SPD και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σημαντικό, πάντως, το γεγονός ότι για το θέμα της επίσκεψης Τσίπρα στη Γερμανία δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά στα γερμανικά ΜΜΕ, με μοναδική, ίσως, εξαίρεση την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Οσον αφορά τη διπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Ελλάδας, επισημαίνεται τουλάχιστον ένα στοιχείο, με δεδομένο ότι σε αντίθεση με τον Ολαφ Σολτς, ο οποίος συνεργάστηκε με τη Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Σου έκανε κάτι εντύπωση πέρα από αυτά;

Ναι, θα πρέπει να σου πω ότι στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς απουσιάζει το θέμα της Ουκρανίας, που για τους Γερμανούς είναι σημαντικό αυτό το διάστημα.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχει δυσαρέσκεια αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει πως δεν πρέπει να αποσταλεί οπλισμός στην Ουκρανία. Συνεπώς, στο ζήτημα αυτό επικρατεί διαφωνία, κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας το αποσιώπησε στις δηλώσεις του.

 

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για συζήτηση με τον κ. Σολτς σχετικά με τη συνεργασία –όπως τη χαρακτήρισε– των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι έτσι;

Όχι. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει συνεργαστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο με όλες τις άλλες δυνάμεις, πλην της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς.

Εχει για χρόνια στηρίξει την κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς της Άνγκελα Μέρκελ, έχει προχωρήσει στο παρελθόν σε κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους και τώρα με τους Πράσινους, όχι όμως με την Αριστερά, καθώς υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις που έχουν να κάνουν και με ιστορικούς λόγους και μέσα στο ίδιο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, αλλά και μέσα στην ίδια τη γερμανική κοινωνία.

Αντίθετα, σε επίπεδο κρατιδίων, έχει συνεργαστεί με το κόμμα της Αριστεράς, για παράδειγμα στο κρατίδιο του Βερολίνου.

 

Πώς θα περιέγραφες την εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στη γερμανική πολιτική σκηνή όσο και στους απλούς Γερμανούς πολίτες;

Η άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών στη Γερμανία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα θετική, ειδικά για τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο χώρο της οικονομίας, την αντιμετώπιση της πανδημίας και του προγράμματος του εμβολιασμού. Βεβαίως, υπάρχει και μια μειοψηφία που βλέπει αρνητικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Αυτό, δε, έχει να κάνει κυρίως με στοχευμένα δημοσιεύματα του άμεσου παρελθόντος, με χαρακτηριστικότερο όλων την περίπτωση της μικρής Μαρίας στον Έβρο, που μπορεί να αποδείχτηκε κατασκευασμένη ιστορία, αλλά, σίγουρα, πρόλαβε και έκανε ζημιά στη χώρα.