καταναλωτής (ο) 1. αυτός που αγοράζει προϊόντα, πελάτης «δεν καταλαβαίνω γιατί οι καταναλωτές θυμώνουν με την ακρίβεια στα προϊόντα τα οποία αρνούνται να αντικαταστήσουν με άλλα φτηνότερα» 2. αυτός που έχει δύναμη που δεν την καταλαβαίνει «μετανιώνω τα χρόνια που ήμουν καταναλωτής και δίσταζα να πω “όχι”» 3. αυτός που έχει εμμονές, κολλημένος «ο Κώστας είναι καταναλωτής με τη Μαρία και δύσκολα θα κοιτάξει άλλη γυναίκα» 

Θύματα και της δικής τους ασυνειδησίας 

Ναι, υπάρχουν απατεώνες, υπάρχει αισχροκέρδεια, υπάρχει ο «πληθωρισμός της απληστίας», αλλά υπάρχει και η παντελής έλλειψης καταναλωτικής συνείδησης της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών. Κι αν στο βρεφικό γάλα δεν υπάρχουν περιθώρια να επιδειχθεί η συγκεκριμένη συνείδηση (όλα τα προϊόντα είναι επώνυμα και –κοίτα σύμπτωση– με πάνω-κάτω ίδια τιμή), είμαι βέβαιος ότι π.χ. στα απορρυπαντικά οι περισσότεροι συμπολίτες ψωνίζουν όπως βλέπουν μπάλα: κολλημένοι σε μια φίρμα που «αυτήν ξέρουν, αυτήν εμπιστεύονται» και αρνούνται να αγοράσουν φθηνότερα προϊόντα επειδή... κανείς στην πραγματικότητα, εκτός από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, δεν ξέρει το γιατί. Παρά την αξιολόγηση της ακρίβειας ως το νο 1 πρόβλημα, η Ελλάδα παραμένει η ευρωπαϊκή χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό στις πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, πράγμα που δείχνει είτε ότι οι συμπολίτες έχουν λεφτά για πέταμα είτε ό,τι καταναλωτικά βρίσκονται ακόμα στο βρεφικό στάδιο. Εκείνο στο οποίο τα περιμένουν όλα από το στιβαρό χέρι του κράτους αρνούμενοι να κουνήσουν το δικό τους ένα ράφι πιο κάτω ή πιο πάνω και να δείξουν σε όσους μπορεί να αισχροκερδούν ότι υπάρχει και η πιθανότητα να μην πουλήσουν. 

Εξηγήσεις 

Αν όντως την περασμένη Τρίτη απήργησαν τελικά μόνο 66 φύλακες αρχαιοτήτων τότε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς επιτρέπει σε μόλις 66 άτομα να κρατούν κλειστό το σπουδαιότερο μνημείο του δυτικού πολιτισμού, τον Παρθενώνα. 

Εχει δίκιο αλλά που να το βρει 

Ακουσα τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Αριστεράς (ναι, δεν υπάρχει δουλειά που να μη βρίσκεται κάποιος πρόθυμος να την κάνει) να λέει ότι δεν τους αρέσει να τους αποκαλούν «αυτοί που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ» και έχει δίκιο. Το σωστό είναι «αυτοί που ηττήθηκαν κατά κράτος και έχασαν το κόμμα τους από έναν που είδε φως και μπήκε». 

Προσκλητήρια 

Οσο περνάνε οι μέρες και ακούω τα επιχειρήματα και τα «επιχειρήματα», οι μόνοι που καταλαβαίνω γιατί μπορεί να είναι αντίθετοι στον γάμο των ομόφυλων είναι οι γκέι συμπολίτες που προσποιούνται τους στρέιτ και φοβούνται μη βρεθούν να τραγουδάνε «το προσκλητήριο μου έπεσε από τα χέρια...»