Πλησιάζοντας στον πιο χαλαρό μήνα του έτους, τον Αύγουστο των διακοπών οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου από τη Ρόδο θα μπορούσαν να είναι πραγματικά τρομακτικές εάν δεν υπήρχε άμεση κινητοποίηση μέσω του 112 για να εκκενωθούν άμεσα οι περιοχές που κινδύνευαν από τη μεγάλη πυρκαγιά. 

Φαντασθείτε τι θα γινόταν σε παγκόσμιο επίπεδο εάν κάποιοι από τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που κάνουν διακοπές στο όμορφο νησί έχαναν τη ζωή τους από τη φωτιά. Φανταστείτε τη δυσφήμηση που θα επιχειρούσαν να κάνουν εναντίον της Ελλάδας όσοι μισούν τη χώρα και θέλουν μερίδιο της τουριστικής αγοράς για τη δική τους χώρα. Ας μην το φανταστούμε καλύτερα γιατί αυτό θα ήταν ένα σενάριο καταστροφής της χώρας μας. 

Η ουσία είναι μία. Πάλι λειτούργησε αποτελεσματικά το 112, πάλι εκκενώθηκαν οι περιοχές πριν προλάβει η φωτιά να κάψει ανθρώπους και περιουσίες και πάλι σώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός. 

Γιατί τα επισημαίνω όλα αυτά; Γιατί πολύ απλά η φωτιά που έκαιγε ανεξέλεγκτη στη Ρόδο δεν ήταν μια συνηθισμένη φωτιά. Το νησί είναι απομακρυσμένο από τον κεντρικό μηχανισμό του κράτους, παράλληλα έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι και επίσης πάνω σε αυτό δεν κατοικούσαν μόνο οι ντόπιοι, αλλά περίπου άλλες 100.000 τουριστών που ήρθαν για να ξεκουραστούν και να περάσουν όμορφα στην Ελλάδα. 

Η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο ήταν πιο δύσκολη από τη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Η Ρόδος αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα άμεσης κινητοποίησης του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας και το στοίχημα αυτό κερδήθηκε μέχρι στιγμής. Παρά το ότι όλα συνηγορούν ότι ανθρώπινο χέρι έβαλε τις φωτιές σε διαφορετικές εστίες του νησιού, δεν θρηνήσαμε θύματα και δεν έγινε μη αναστρέψιμο κακό. 

Η τεράστια οικολογική καταστροφή που υπέστη το όμορφο νησί είναι πραγματικά τραγική, αλλά η φύση θα αναγεννηθεί. Οι άνθρωποι δεν γυρίζουν με τίποτα πίσω και γι’ αυτό πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…