Πόσες φορές έχουμε επισημάνει ότι το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, ένα πρόβλημα που παίρνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας;
Το πρόβλημα έχει ανησυχήσει τους Ευρωπαίους γιατί με τα οικονομικά προβλήματα και την εγκληματικότητα που υπάρχει στην ΕΕ το πρόβλημα με τις γεννήσεις θα μεταφερθεί από το ένα κράτος στο άλλο και αυτό δεν θα το ήθελε κανείς.
Δεν είναι τυχαίο ότι με το δημογραφικό πρόβλημα έχουν αρχίσει να ασχολούνται μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, με το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα ασχολήθηκε η γερμανική εφημερίδα «taz», πραγματοποιώντας ρεπορτάζ σε ένα μικρό χωριό του Δήμου Σερρών, τη Νέα Ζίχνη, η οποία, σύμφωνα με τους κατοίκους της, «εξαφανίζεται» από το χάρτη.
ΡΕΠΟΡΤΕΡ του γερμανικού εντύπου βρέθηκε στη Νέα Ζίχνη και μίλησε με τους κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ηλικιωμένοι. Ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο ήρθε σε επαφή το Μέσο ήταν ένας ιδιοκτήτης παντοπωλείου. Στις παλιές, καλές εποχές, σύμφωνα με τον ίδιο, στη Νέα Ζίχνη πραγματοποιούνταν 15 γάμοι την εβδομάδα. Πλέον γίνονται «μόνον τρεις… το χρόνο», όπως επεσήμανε με απογοήτευση.
Για όσους δεν γνωρίζουν καλά τη γεωγραφία της περιοχής, το χωριό της Νέας Ζίχνης βρίσκεται σε απόσταση περίπου μίας ώρας με το αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη. «Κάποτε, ήταν “ζωντανό” μέρος», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Στον τριγύρω κάμπο, αγρότες καλλιεργούσαν καπνό μονοκαλλιέργειας, «γνωστό διεθνώς για την πρώτης τάξεως ποιότητά του». Το 1961, τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έμεναν μόνιμα εκεί, όμως μετά «ήρθε η παρακμή». Οι κοντινότερες παραλίες είναι πολύ μακριά για να προσελκύσουν παραθεριστές στο χωριό, το οποίο σήμερα αριθμεί μόνο 1.000 κατοίκους.
Το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας όμως έχει και συνέχεια: «Είναι το τέλος μίας εποχής», λέει στην «taz» ο φούρναρης Νίκος Τζιάρος. «Οι νέοι απομακρύνονται, ειδικά προς το εξωτερικό. Παλιά, το χωριό μας είχε πράγματα να προσφέρει, ακόμα και για τους νεότερους. Υπήρχαν πολλές καφετέριες, ταβέρνες, ακόμη και κινηματογράφος. Σήμερα, αν κάτσεις σπίτι και δεν βγεις έξω, ξέρεις ότι δεν χάνεις και κάτι».
Αυτά τα δυσάρεστα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Το δημογραφικό πρόβλημα και η γήρανση του πληθυσμού δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα της χώρας, που, όπως όλα δείχνουν, θα λειτουργήσει ως ντόμινο και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αλλά είναι γεγονός πλέον ότι η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση των γεννήσεων δεν αποτελούν μόνον ελληνικό πρόβλημα, αλλά εντοπίζονται ευρύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, απ’ όπου προέρχεται η εφημερίδα που φιλοξένησε το ρεπορτάζ για τη Νέα Ζίχνη, μόλις ένας στους δέκα ανθρώπους (10%) ήταν 65 ετών ή μεγαλύτερος το 1950, ενώ το 2021 το ποσοστό των 65+ αυξήθηκε σε περισσότερο από το ένα πέμπτο (22%). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η Γερμανία να έχει σοβαρό γεννητικό έλλειμμα από το 1972, που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ό,τι γεννιούνται παιδιά. Το 2022, στη χώρα γεννήθηκαν 739.000 μωρά, ενώ πέθαναν 1.066.000 άνθρωποι, δηλαδή καταγράφηκαν 327.000 θάνατοι περισσότεροι από ό,τι γεννήσεις.
Ας ξυπνήσουν λοιπόν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί γιατί σε μερικές δεκαετίες ο πληθυσμός θα μειωθεί επικίνδυνα, την ίδια στιγμή που ο πληθυσμός στις μουσουλμανικές χώρες αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς. Ας προσέξουν λοιπόν οι κυβερνώντες ώστε να λάβουν τα μέτρα τους για να αναγεννηθεί και πάλι η ΕΕ. Καλημέρα και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες...