Μάτωσε η καρδιά όσων παρακολούθησαν τη δολοφονία της 43χρονης στη Σαλαμίνα από τον πρώην σύντροφό της. Δυστυχώς, η γυναίκα δολοφονήθηκε ενώ έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Πήγε στο Αστυνομικό τμήμα να καταγγείλει τα περιστατικά κακοποίησης και βίας, ζήτησε συμβουλές από τους αστυνομικούς, της εξήγησαν για το κουμπί πανικού στο τηλέφωνό της, της συνέστησαν να πάει στο σπίτι της μητέρας της και να μείνει εκεί, κι όμως η άτυχη γυναίκα, που είναι μητέρα μιας ανήλικης κόρης η οποία έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν κατάφερε να σωθεί.

ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα είπε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., η 43χρονη κακοποιούταν συστηματικά και όλοι γνώριζαν, ενώ είπε ακόμη πως δεν είναι δυνατόν το 2023 ο κόσμος να φοβάται να καταγγείλει τέτοια βίαια περιστατικά. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι δεν πρέπει να φτάνει σε σημείο μια γυναίκα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα τόσο πολύ όσο αυτής της γυναίκας και φυσικά η ζωή της. Σύμφωνοι λοιπόν. Η γυναίκα έκανε ό,τι έπρεπε. Ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. αλλά τελικά δεν μπόρεσε να γλιτώσει. Τελικά δολοφονήθηκε από έναν άνθρωπο, που μετά τις καταγγελίες δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί κυκλοφορούσε ελεύθερος, ενώ θα έπρεπε να συλληφθεί με συνοπτικές διαδικασίες στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Από την ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι πρέπει να καταλάβουν οι γυναίκες ότι πρέπει άμεσα να ενημερώνεται η Αστυνομία, η βία είναι κλιμακούμενη. Δεν ξεκινάει με μια ανθρωποκτονία. Αυτές οι συμβουλές όμως δεν φτάνουν. Οι δολοφόνοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Δεν ενδιαφέρονται ούτε για καταγγελίες ούτε για κουμπιά πανικού ούτε φοβούνται από ποινικά ή αστυνομικά μέτρα. Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν ώστε να οργανωθεί καλύτερα η Αστυνομία απέναντι σε τέτοιους δολοφόνους που διαπράττουν αυτά φριχτά εγκλήματα.

Η περίπτωση της άτυχης 43χρονης είναι πραγματικά φρικιαστική. Μια γυναίκα που πληρώνει τους φόρους της και ζει ήρεμα σε μια μικροαστική τοπική κοινωνία ζητά τη βοήθεια της Πολιτείας για να απαλλαγεί από τον σύντροφό της που την κακοποιεί και, αντί να απαλλαγεί τελικά η γυναίκα, ο σύντροφός της τη δολοφονεί μέρα μεσημέρα στο σπίτι της μητέρας της!

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν έχει κάποιος την ευθύνη που ο δολοφόνος αυτός κυκλοφορούσε ελεύθερος, ενώ υπήρχε μια τόσο σοβαρή καταγγελία σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής; Πρέπει κάποιος να παραιτηθεί; Γιατί δεν μπόρεσαν να συλλάβουν τον δολοφόνο και αυτός, αντί να βρίσκεται στο αυτόφωρο και στα κρατητήρια, έσπερνε τον τρόμο και το θάνατο στη γειτονιά της Σαλαμίνας; Και γιατί είπαν στην άτυχη γυναίκα απλά και μόνο να μείνει στο σπίτι της μητέρας της, ενώ ο δολοφόνος ήξερε τα πάντα, την παρακολουθούσε και γνώριζε αναλυτικά τα στοιχεία διεύθυνσής της;

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ δεν είναι ρητορικά. Είναι πραγματικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν γιατί μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε και ένα παιδί με προβλήματα υγείας έμεινε ορφανό. Το οφείλει η κοινωνία στους ανθρώπους αυτούς. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις όχι μόνο για τη μνήμη της γυναίκας, αλλά για να μην υπάρξει άλλη τέτοια περίπτωση και παρόμοια δολοφονία στη χώρα. Η Πολιτεία πρέπει να ψάξει τι ακριβώς συνέβη, τι πήγε στραβά και πως ο δράστης, ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος, δεν θα βγει έξω, ελεύθερος στην κοινωνία μετά από 3-4 χρόνια κάθειρξης στη φυλακή.

Αλλωστε αυτό είναι το κεντρικό νόημα του νέου Ποινικού Κώδικα που φέρνει η κυβέρνηση. Η αυστηροποίηση των εκτιτέων ποινών για να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι τέτοια δολοφόνοι. Καλημέρα και χρόνια πολλά για τις ημέρες σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας…