Απέναντι σε μία πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση με συνακόλουθο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταφέρνει όχι μόνο να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και να εισάγει ένα καινούργιο σύστημα διακυβέρνησης.

Η Χώρα μας γίνεται πρότυπο μοντέλο διαχείρισης της κρίσης αυτής και διαμορφώνει τις βάσεις για μία ριζική αναδιαμόρφωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.Με την ευκαιρία λοιπόν της συμπλήρωσης δύο ετών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και στο πλαίσιο ενός σύντομου απολογισμού, θα ήθελα να σταθώ στα σημαντικά σημεία που δίνουν το στίγμα αυτής της διετίας.

Πολιτική σταθερότηταΣτη διετία Ιούλιος 2019-2021, η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν πως είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός σε διαρκή εγρήγορση, που με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας παρακολουθούν και αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας. Ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί ανά σταθερά διαστήματα με τους βουλευτές του κόμματος και τα στελέχη της παράταξης. Αλλωστε η αμφίδρομη αυτή σχέση θα αναπτυχθεί περισσότερο τη δεύτερη διετία της διακυβέρνησης. Η συνεπής κοινοβουλευτική διαδικασία και το αρραγές κοινο-βουλευτικό μέτωπο, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, είναι ο καθρέπτης της πολιτικής σταθερότητας που διαμορφώνει η σωστή κυβερ-νητική διαχείριση.

Η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης έχει επίσης άμεσο αποτύπωμα και στη διεθνή παρουσία της Χώρας μας. Υστερα από μία δεκαετία που η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη δυσμενών διεθνών συσχετισμών το επενδυτικό περιβάλλον αλλάζει και οι ξένες επενδύσεις, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και το αρνητικό ομόλογο πιστοποιούν τοcomeback της Χώρας μας στο διεθνές προσκήνιο. Οι παραδοσιακές συμμαχίες μας αναβαθμίζονται, ενώ στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενισχύεται η εξωτερική ασφάλεια. Η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και η ορθή προσέγγιση της τουρκικής προκλητικότητας ανέδειξαν και αυτές την αξία της συμβολής των διεθνών συμμαχιών που χτίζει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας

Το πρώτο πεδίο στο οποίο, πολύ γρήγορα μετά την ανάδειξή της, δοκιμάστηκε η Κυβέρνηση ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο εκμεταλλευόμενοι την κρίση, μεθοδεύσαμε την επίλυση προβλημάτων που αποτελούσαν γόρδιους δεσμούς για τις Κυβερνήσεις του παρελθόντος. Οι υπουργοί και τα στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης καταπιάστηκαν με ακανθώδη προβλήματα αυτήν τη διετία χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος, με θάρρος και αυταπάρνηση! Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εντυπωσίασε το σύνολο της διεθνούς κοινότητος τον περασμένο Μάρτιο, καταφέρνοντας μέσω των κυβερνητικών χειρισμών και της υποστήριξης των μέτρων από την κοινωνία να βρεθεί μπροστά από το πρόβλη-μα· οργανώνοντας ένα αποτελεσματικό lockdown, βοηθώντας παράλληλα τις επιχειρήσεις που επλήγησαν με την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη και διαμορφώνοντας την κατάλληλη οργάνωση των Νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ομως, η ορθή διαχείριση, αποτυπώνεται ιδιαιτέρως και στη διαδικασία του εμβολιασμού. Τα εμβολιαστικά κέντρα καθώς και η ταχύτητα και η επιμέλεια με την οποία έχει οργανωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού έχουν ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο δύσκολους κριτές.

Η προετοιμασία του μέλλοντος

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από την πανδημία, διαμορφώνει παράλληλα ένα καλύτερο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ψηφιοποίηση του κράτους. Παράγοντες όπως η αναγκαιότητα που μας επέβαλλαν οι υγειονομικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας, η αποσυμφόρηση των δημοσίων δομών, και το μοντέλο της τηλεργασίας, έκαναν πραγματικότητα την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.

Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, έγιναν και γίνονται ακόμα, άλματα στην καθημερινή εξυπηρέτηση τόσο του πολίτη, όσο και των επιχειρήσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες. Η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, οι ψηφιακές υπογραφές, η ψηφιακή συνταγογράφηση, η νέα εφαρμογή – πύλη gov.gr, πράγματα αδιανόητα πριν από λίγα χρόνια, αποτελούν πλέον καθημερινότητα.Την ίδια στιγμή, μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της. Διαμόρφωσε ένα σχέδιο, συνεργαζόμενη με τους πιο επιφανείς έλληνες οικονομολόγους, στοχεύοντας σε ένα προοδευτικό και καινοτόμο μέλλον, με επίκεντρο τη ριζική ανανέωση και αναδόμηση της ελληνικής οικονομίας με σκοπό να τη θέσει στο επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συ-νιστά μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιακή μετάβαση, η έρευνα και η καινοτομία, οι εξαγωγές, η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, τα επιχειρηματικά πάρκα και τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που σχεδιάστηκαν, βάζουν ισχυρά θεμέλια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας από σήμερα.

Συμπέρασμα: Η Κυβέρνηση, παρά την πανδημία, έτρεξε με τον πιο γρήγορο δυνατό ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις στοχεύοντας σε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και προετοιμάζοντας το μέλλον της Χώρας. Στόχος είναι η Ελλάδα να βρει τη θέση της ανά-μεσα στις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη, βελτιώνοντας την καθημερινότητα και τη ζωή των Ελλήνων, διασφαλίζοντας το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στη Χώρα.


Ο Παναγιώτης Πικραμμένος είναι αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα Νέα Σαββατοκύριακο