Νέες διθύραμβοι από τον Τζέφρι Πάιατ για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Μετά το σχόλιο στο twitter στο οποίο ανέφερε πως «στα 30 χρόνια ως Αμερικανός διπλωμάτης, σπάνια έχω δει μια τόσο ειλικρινά ζεστή και ενθουσιώδη υποδοχή σε έναν ξένο ηγέτη», ο πρεσβευτής των ΗΠΑ επανήλθε και σε συνάντηση ενημέρωσης με δημοσιογράφους έκανε λόγω για μια «φανταστικά επιτυχημένη» επίσκεψη υπογραμμίζοντας ότι η θετική πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει την υποστήριξη και των δύο κομμάτων, όχι μόνο των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε με δημοσιογράφους στην οικία του στην Αθήνα στο πλαίσιο ενημέρωσης. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ουάσινγκτον ενώ σχολίασε πως η υποδοχή που του επιφύλαξαν ήταν «αξιοσημείωτα θερμή». Ο

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο Atlantic Council την χαρακτήρισε «master class στον τρόπο που ένας ηγέτης προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του».

«Είναι κάποιος τον οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε, που θέλει λύσεις, που μοιράζεται το αμερικανικό όραμα για το μέλλον των ατλαντικών σχέσεων, που είναι αφοσιωμένος σε μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά» είπε σε άλλο σημείο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με Αμερικανούς επενδυτές, αναφέροντας πως άκουσε από αμερικανικές εταιρείες πως ενθαρρύνθηκαν από τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα χτίσουμε σε αυτά και τις επόμενες εβδομάδες θα δείτε μια σειρά από επιχειρηματικές και επενδυτικές αποστολές που στηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση να έρχονται στην Ελλάδα» σημείωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, λέγοντας πως ήταν πολύ σημαντικές και θετικές και σημείωσε ότι αυτός είναι ένας τομέας που οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να ενδυναμώνουν, ώστε να ενθαρρύνουν αμερικανικές εταιρείες να εντοπίσουν και να χτίσουν σε ευκαιρίες και σε τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, ακίνητα, τουρισμό, τεχνολογία και στην οικονομία της γνώσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έχει γίνει ενθουσιώδης υποστηρικτής των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο, και τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η θετική ενέργεια και η ώθηση και το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως θα επισκεφθούν τη χώρα μας το επόμενο άμεσο διάστημα οι υφυπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, ο Μάθιου Πάλμερ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και ο Φίλιπ Ρίκερ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα.

Ο Αμερικανός πρέσβης σχολίασε και τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης τονίζοντας πως τα νησιά έχουν δικαιώματα στη χάραξη θαλασσίων ζωνών όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Κρήτης. Επιπλέον αποδοκίμασε κάθε μονομερή κίνηση, υποστηρίζοντας ότι οι οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Τζέφρι Πάιατ ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει κάποια νέα διπλωματική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Τόνισε πως αν και δεν υπάρχει κάτι νεότερο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εμπλέκονται όπως εμπλέκονταν πάντοτε, με την υποσημείωση όμως ότι οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσινγκτον είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ άλλοτε.

«Φυσικά και θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε», τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Ουάσινγκτον είχε παρέμβει και σε πρόσφατες ελληνοτουρκικές κρίσεις όπως ήταν η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο και ο διεμβολισμός ελληνικού πλοίο από τουρκικό στο Αιγαίο.

Συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «η σοβαρότητα της αμερικανικής εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ενισχυθεί», καθώς πρόκειται για μία περιοχή, στην οποία έχει επιστρέφει ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων. «Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές και δεν βοηθούν», σημείωσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την αποδέσμευση της Τουρκίας από τη Δύση. Η Τουρκία, άλλωστε, «δεν θα ήθελε να μείνει μόνη με τη Ρωσία και το Ιράν», όπως υποστήριξε ο Τζέφρι Πάιατ.

Αποκάλυψε την αμερικανική συμμετοχή στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και για το λόγο αυτό θα έχει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Για τα F-35

Αναφερόμενος στο θέμα των F-35 που θα μπορούσε να αποκτήσει η Ελλάδα ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι η συζήτηση έχει όντως ξεκινήσει, αλλά ότι πρόκειται να κρατήσει χρόνια και ο διάλογος θα είναι μακροχρόνιος. Διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανησυχούν για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Υποστήριξε μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της ανησυχίας ο ίδιος δίνει αγώνα προκειμένου να ενισχυθούν οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, υποστήριξε ότι οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας είναι «κάτι το φυσικό» και ότι το περιεχόμενο αυτών των σχέσεων δεν τον ανησυχεί.

Οταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει συνέχεια στην ελληνική εξωτερική πολιτική από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ίδιος υποστήριξε ότι όντως υπάρχει και ότι η νυν κυβέρνηση έρχεται να επιταχύνει την υλοποίηση πρωτοβουλιών που είχαν ληφθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν. Ο ίδιος, μάλιστα, διευκρίνισε ότι πολύ ευχαρίστως θα ενημέρωνε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον αντίκτυπο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.