Κατά των τουρκικών προκλήσεων με μηνύματα και προειδοποιήσεις τοποθετούνται διεθνείς οργανισμοί αλλά και χώρες. Η κινητοποίηση της κυβέρνησης έφερε άμεσα αποτέλεσμα με την Τουρκία προς ώρας να είναι απομονωμένη. 

«Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή» ζήτησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι “είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας”.

Όπως τόνισε “και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

“Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται”, καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορρέλ.

Η Αθήνα, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο διπλωματικών αντιδράσεων, με πρώτη την επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Η ΕΡΤ αναφέρθηκε στην επιστολή  της Μονίμου Αντιπροσώπου  της Ελλάδας Μαρίας Θεοφίλη που έχει ημερομηνία 1η Ιουνίου. Στην επιστολή αυτή δηλώνεται ότι η διαδικασία αυτή είναι παράνομη, καθώς στηρίζεται

  • Στα  υποτιθέμενα εξωτερικά ορια της παράνομης διεκδίκησης της Τουρκίας  στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου (επιστολή 18ης Μαρτίου) που παραβιάζουν το Διεθνές δίκαιο
  • Στο λεγόμενο Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Η παράνομη αυτή διαδικασία, επιβεβαιώνει τον στόχο της Τουρκίας  για τον σφετερισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχει η Ελλάδα ipso facto και ab initio στην υφαλοκρηπίδα της και την αποστέρηση των νησιών από τις θαλάσσιες ζώνες.

Η Ελλάδα διαμαρτύρεται εντόνως και απορρίπτει την διαδικασία αίτησης αδειοδότησης , ως αντίθετη με διεθνές δίκαιο. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και να αποφύγει κινήσεις που δημιουργούν απειλή στην ασφάλεια και στην σταθερότητα.

Επισημαίνει επίσης, ότι το συγκεκριμένο, επιβεβαιώνει την θέση της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ΟΗΕ να μην καταχωρηθεί το τουρκολυβικό Μνημόνιο στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, έχει ξεκινήσει κύκλος επαφών των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα ενημερωθεί το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. στις 15 Ιουνίου.

Σε μια ακόμη αντίδραση υψηλή σε συμβολισμούς, η Ελλάδα η Κύπρος και η Αρμενία, «έσπασαν» την σιωπηρή διαδικασία που υπήρχε για την εκλογή χωρίς ψηφοφορία, του Τούρκου πρώην διπλωμάτη και βουλευτή, ως προέδρου της επομένης περιόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Βολκαν Μποζκίρ, καθώς δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος. Τώρα πλέον, η εκλογή του θα κριθεί σε ψηφοφορία στις 8 Ιουνίου.