Συναγερμό σημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για τα θέματα ψυχικής υγείας, τονίζοντας στην έκθεσή του -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας- την ανάγκη οι κυβερνήσεις να αναλάβουν μέτρα πρόληψης των αυτοκτονιών, δεδομένου έχει αυξηθεί σημαντικά ο ετήσιος αριθμός των ανθρώπων που βάζουν τέλος στη ζωή τους.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΠΟΥ είναι αποκαρδιωτικά: 800.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Κάθε 40 δευτερόλεπτα, με άλλα λόγια, χάνεται μια ζωή. Οι αυτοκτονίες κατατάσσονται μεταξύ των 20 κύριων αιτίων θανάτου παγκοσμίως ενώ σε 79% σημειώνονται εντός χωρών μικρού και μεσαίου εισοδήματος.
«Η αυτοκτονία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όλες οι ηλικίες, τα φύλα και οι περιοχές του κόσμου επηρεάζονται και κάθε απώλεια είναι πάρα πολύ» αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών, μετά τα τροχαία δυστυχήματα, και μεταξύ των έφηβων κοριτσιών ηλικίας από 15 έως 19 ετών είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον θάνατο στη γέννα. Στα αγόρια εφήβους, η αυτοκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μετά τα τροχαία δυστυχήματα και τη διαπροσωπική βία».
Ο απαγχονισμός, η δηλητηρίαση και ο αυτοπυροβολισμός είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αυτοκτονίας, ανέφερε ο ΠΟΥ που κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν σχέδια πρόληψης και αποσόβησης των αυτοκτονιών ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το στρες και να μειώσουν την πρόσβαση σε μέσα αυτοκτονίας.
Αξίζει να δείτε το βίντεο που ακολουθεί με πρωταγωνιστή τον Θοδωρή Αθερίδη, το οποίο δημιούργησε η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ & ΨΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.