«Είμαστε πολύ περήφανοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει επαναφέρει την Ελλάδα στο δρόμο της επιτυχίας», ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Βουκουρέστι όπου διεξάγονται οι εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο με τον οποίο συμμετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις εργασίες του συνεδρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ομιλία του στο συνέδριο είναι η τελευταία προγραμματισμένη τοποθέτηση ηγέτη πριν λάβουν τον λόγο για να δρομολογήσουν το κλείσιμο των εργασιών ο πρόεδρος της οικοδέσποινας Ρουμανίας και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον και για τον πρόσθετο λόγο ότι θα γίνει λίγες ώρες μετά την επίθεση που σημειώθηκε στην Οδησσό, κοντά στην ελληνική αποστολή.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας. Στη συνέχεια, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Ρουμανίας, Nicolae Ciucă. Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis, στο Μέγαρο Cotroceni.