Όταν το Facebook ταράζει την G7

142

Την ανησυχία τους, αλλά και την ανάγκη να “να ενεργήσουν τάχιστα” στο σχέδιο της εταιρείας Facebook να δημιουργήσει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Libra εξέφρασαν ομόφωνα οι υπουργοί Οικονομικών της G7, όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία, με τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών τους στο Σαντιγί.

Πριν να ξεκινήσει η ετήσια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο προηγμένων βιομηχανικά χωρών, ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος Libra. “Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα χρησιμοποιείται ένα εργαλείο συναλλαγών χωρίς να τηρεί κανέναν από τους κανόνες που θέτουμε σε όλα τα νομίσματα”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Χαιρέτισε επίσης τη στάση που τηρεί για το θέμα αυτό ο Αμερικανός ομόλογός του, Στίβεν Μνούτσιν, o οποίος εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της Ουάσινγκτον ότι το Libra, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για να χρηματοδοτεί τρομοκράτες.

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.  Όπως είπε, οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συμμετέχουν σε αυτήν τη σύνοδο της G7 αποφάσισαν να εξετάσουν προσεκτικά αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις “ή αν θα πρέπει να τροποποιηθούν για να διασφαλιστεί μελλοντικά η σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος”.