Στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης αεράμυνας που θεμελιώνει, η Ελλάδα θα τοποθετήσει (και) στα νησιά της ισραηλινά οπλικά συστήματα.
Τη στρατηγική των υψηλών τόνων έχει εδραιώσει η Άγκυρα στα Ελληνοτουρκικά με επίκεντρο τους ισχυρισμούς της για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και δευτερευόντως για τους γεωγραφικούς σχηματισμούς ακαθόριστης κυριαρχίας, τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».
Η τουρκική εμμονή, που συνδυάζεται και με αυξημένη παραβατικότητα, όπως οι υπερπτήσεις της περασμένης Παρασκευής άνωθεν των νησίδων Ρω και Ζουράφας, αποτυπώνει την έντονη ενόχλησή της για την «Ασπίδα του Αχιλλέα». Στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης αεράμυνας που θεμελιώνει, η Ελλάδα θα τοποθετήσει (και) στα νησιά της ισραηλινά οπλικά συστήματα. Και αυτό εξοργίζει την Αγκυρα.
Μιλώντας προχθές στο NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί ποτέ τον εξοπλισμό των νησιών με –κατά αυτόν– αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. «Ελπίζουμε ότι κανείς εκεί δεν θα προχωρήσει σε κάποια παράτολμη ενέργεια. Ελπίζουμε να πράξουν ό,τι απαιτεί η ειρήνη και η ηρεμία», σχολίασε.
Αφού υπογράμμισε την «ευαίσθητη κατάσταση» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και της ακτοφυλακής, ο κ. Φιντάν δήλωσε: «Αν υπάρξει πρόθεση να προχωρήσουν με τυχοδιωκτικά βήματα, η σοβαρότητα και η ισχύς αυτού του κράτους (σ.σ.: του τουρκικού) είναι γνωστές σε όλους».
Η απάντηση της Αθήνας
Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η τουρκική προκλητικότητα θα κλιμακώνεται προϊόντος του χρόνου. Τόσο με φόντο την επανέναρξη των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου όσο και με γνώμονα την τοποθέτηση των (ισραηλινών) οπλικών συστημάτων στα νησιά του Αιγαίου.
Παρότι η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει τη ρητορική έξαρση της Αγκυρας, εκπέμπει τα κατάλληλα σήματα ισχύος στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η πολυεθνική διακλαδική Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Μέδουσα 15 - 2026», μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και με τη συμμετοχή των Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Το γεωγραφικό επίκεντρο της Μέδουσας ήταν η ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Μυρτώου Πελάγους, δηλαδή και εντός «εύρους» του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Τέλος, η Ιερουσαλήμ γνωστοποίησε πως το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας και του Ισραήλ πραγματοποίησαν (μυστική) κοινή ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο, όπου μετείχαν δύο ελληνικές φρεγάτες και δύο ισραηλινές πυραυλάκατοι.