Σε… πολυτελή διαβίωση μετατρέπεται μία βουτιά στη θάλασσα σε οργανωμένη παραλία, είτε πρόκειται για μικρή απόδραση εντός της Αττικής είτε για ολιγοήμερες διακοπές στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Η ακρίβεια εγκλωβίζει την ελληνική οικογένεια και την οδηγεί να περάσει το καλοκαίρι στην πόλη και μονόδρομος για μία ανάσα δροσιάς είναι οι ελεύθερες παραλίες, το τάπερ με το σνακ και ο καφές από το σπίτι.

Στο όνομα του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού η τιμή της ξαπλώστρας εκτοξεύεται, ενώ το κύμα ανατιμήσεων στα προϊόντα διατροφής καθιστά απαγορευτικό έναν καφέ, ένα τοστ, ένα αναψυκτικό και ένα παγωτό στην παραλία. Η τιμή για ένα κοκτέιλ κυμαίνεται από 13 μέχρι 16 ευρώ, ενώ για μία μπίρα θα κληθείς να πληρώσεις από 7,5 μέχρι 10 ευρώ.

Βουτιά και 50αρικο

Υψηλό είναι το κόστος για τη θαλασσινή απόδραση του Σαββατοκύριακου σε μία από τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής. Από 6 έως 20 ευρώ κοστίζει το σετ για ξαπλώστρες και ομπρέλα, με σημαντικές διακυμάνσεις τιμών ανά περιοχή. Μία τριμελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 60 ευρώ, με αποτέλεσμα η μοναδική εφικτή επιλογή να είναι η πετσέτα στην άμμο.

-Τις καθημερινές, στις παραλίες του Αλίμου, το σετ της ξαπλώστρας κοστίζει 17 ευρώ, με είσοδο 8 ευρώ το άτομο, ενώ το Σαββατοκύριακο η τιμή της ξαπλώστρας ανέρχεται στα 22 ευρώ με είσοδο 10 ευρώ το άτομο. Ενα τοστ κοστίζει 7,90 ευρώ, μία σαλάτα 10,80 ευρώ, ένας καφές 4 ευρώ, ένας φυσικός χυμός 5,90 ευρώ, εκτινάσσοντας το κόστος για μία βουτιά στη θάλασσα για δύο άτομα από 50,60 έως 58,60 ευρώ.

-Στην παραλία της Βουλιαγμένης το κόστος για ένα ζευγάρι με παιδί 15 ετών είναι 25 ευρώ τις καθημερινές και 38 ευρώ τις αργίες, ενώ το κόστος για δύο καφέδες, έναν ανάμικτο χυμό και ένα κλαμπ σάντουιτς είναι 29 ευρώ.

-Στην παραλία Βούλας τις καθημερινές, το σετ ξαπλώστρας-ομπρέλας ανέρχεται στα 40 ευρώ για 2 άτομα και 50 ευρώ το Σαββατοκύριακο, με μέση τιμή για ένα σνακ στα 23,5 ευρώ, με το συνολικό κόστος για ένα ζευγάρι το Σαββατοκύριακο να αγγίζει τα 100 ευρώ.

-Στα 20 ευρώ κυμαίνεται το σετ το Σαββατοκύριακο στην Ανάβυσσο, ενώ στις καθημερινές είναι 6 ευρώ.

-Στην παραλία στο Καβούρι το κόστος για το σετ ξαπλώστρας φτάνει τα 14 ευρώ, ενώ η τιμή για μια μπάλα παγωτό κοστίζει 3 ευρώ και η γρανίτα 4 ευρώ.

-Μεταξύ 15 με 20 ευρώ κοστίζει ένα σετ ξαπλώστρας-ομπρέλας στην πρώτη σειρά της παραλίας στην Ψάθα (Αλεποχώρι), 4 ευρώ ο καφές και 6,5 ευρώ ο ανάμικτος χυμός.

-Στο Πόρτο Ράφτη, τις καθημερινές, το σετ ξεκινάει από 10 ευρώ με είσοδο 5 ευρώ το άτομο και το Σαββατοκύριακο η τιμή του σετ ανέρχεται στα 15 ευρώ με είσοδο 7 ευρώ το άτομο. Από 13 μέχρι 16 ευρώ κοστίζει το κοκτέιλ, 7,5 μέχρι 10 ευρώ η μπίρα.

-Σε βουτιά για… πάμπλουτους εξελίσσεται ένα θαλασσινό μπάνιο στο Σούνιο: 40-80 ευρώ είναι το κόστος για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα, ενώ για την πρώτη σειρά οι τιμές κυμαίνονται στα 50-90 ευρώ.

Οσο ένα μηνιάτικο

Διόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι το κόστος της ομπρέλας στις οργανωμένες παραλίες των νησιών. Για 10 ημέρες διακοπών στη Σκιάθο μόνο για το σετ ομπρέλα-ξαπλώστρα το κόστος είναι 200 ευρώ, στη Νάξο 300 ευρώ, στην Τζια και στη Σίφνο 450 ευρώ.

«Βαθιά» το χέρι στην τσέπη χρειάζεται να βάλουν όσοι επιθυμούν να απολαύσουν μια δροσερή βουτιά στις οργανωμένες παραλίες της Κέρκυρας. Η ενοικίαση ενός σετ με δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα μπορεί να ξεκινάει από τα 6 ευρώ και να φτάνει έως και τα 20 ευρώ, με τον τελικό λογαριασμό να εκτοξεύεται στα ύψη αν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.

Οι τιμές έχουν ανεβεί κατά 15%, λόγω των αυξήσεων σε όλα σχεδόν τα είδη, με αποτέλεσμα φέτος οι τιμές για τις ίδιες υπηρεσίες που παρέχονταν και πέρσι να «τραβούν» την ανηφόρα. Αν σε αυτά προστεθούν τα επιπλέον έξοδα για βενζίνη, ο οικογενειακός προϋπολογισμός αποδεικνύεται πολύ φτωχός για να καλύψει τις ανάγκες μιας βουτιάς στη θάλασσα.

Πολυτέλεια είναι και λίγες στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης στις οργανωμένες παραλίες της Κρήτης, με το ενεργειακό κόστος να έχει εκτοξεύσει το ποσό που χρειάζεται να δαπανήσει κάποιος σε οργανωμένη παραλία για να καθίσει σε δύο ξαπλώστρες κάτω από μία ομπρέλα. Στις περισσότερες παραλίες που βρίσκονται κοντά στο Ηράκλειο, το κόστος για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα ξεκινά από τα 8 ευρώ.

Τα 10 ευρώ αγγίζει το κόστος στις δημοτικές παραλίες του Δήμου Χερσονήσου, όπως για παράδειγμα το Σαραντάρι, στον Ποταμό και το Αρίνα. Αντίθετα, σε παραλίες της Αμμουδάρας το κόστος για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα είναι μηδενικό, παρά το γεγονός ότι τις εκμεταλλεύονται ιδιώτες.