Ειλημμένη απόφαση είναι για την κυβέρνηση να μπει οριστικά τάξη στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), εξ ου και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δεν υποχωρεί σπιθαμή από τις γραμμές που τέθηκαν προς όφελος των αγροτών της χώρας.
Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου
«Συνεχίζεται η εκκαθάριση των ΑΦΜ αγροτών που χωρίς έλεγχο κρατούνταν δεσμευμένα για πολλά χρόνια με συνέπεια να μη λαμβάνουν ενισχύσεις που δικαιούνταν» ξεκαθάρισε ερωτώμενος από δημοσιογράφους και αποκάλυψε πως «ο έλεγχός μας ξεκινά από το 2014 και καθώς προχωράμε βήμα βήμα εντοπίζουμε πολλά στάσιμα ΑΦΜ που δεν ελάμβαναν ενισχύσεις αν και τις δικαιούνταν», προσθέτοντας ότι «η εργασία αυτή θα συνεχιστεί και για επόμενες πληρωμές». «Θέλω να επαναλάβω», υπογράμμισε ο υπουργός, «ότι η κυβέρνησή μας θα κάνει ό,τι δεσμεύθηκε. Θα καταστήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ έναν νοικοκυρεμένο οργανισμό, αξιόπιστο και φιλικό προς τον αγρότη. Εναν οργανισμό που θα λειτουργεί με συνέπεια και διαφάνεια και πάνω απ’ όλα με όρους δικαιοσύνης».
Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα τόνισε πως «εργαζόμαστε στοχοπροσηλωμένα για το καλό των αγροτών που καλούμαστε να υπηρετήσουμε και στο τέλος θα κάνουμε τα πάντα ώστε το κάθε ευρώ, είτε εθνικό είτε ευρωπαϊκό, που έρχεται στα χέρα μας, να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των αγροτών. Αυτή είναι η στόχευσή μας, αυτή είναι η πολιτική μας ως κυβέρνηση και ως ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού. Να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε οι αγρότες να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε συνεπείς, καθαρές πληρωμές μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίες έχουν, πρώτον, το δίχτυ της αξιοπιστίας και, δεύτερον, θέλουμε, έχουμε δουλέψει και είμαστε έτοιμοι για έναν σύγχρονο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ που θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των ανησυχιών και της ανασφάλειας».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει προχωρήσει σε οριστική ρήξη... με το γεμάτο παθογένειες και αγκυλώσεις παρελθόν από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ώστε να οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα στη νέα εποχή. Εκτοτε μια σειρά από ενέργειες έχουν φέρει τον οργανισμό σε θέση να διεκδικεί με αξιώσεις εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγροτών.
Μεγάλες προκλήσεις
Οι προκλήσεις όμως δεν ήταν μόνον «γραφειοκρατικές», αφού από τη μια είναι οι αγκυλώσεις του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων, κι από την άλλη οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, η εγκατάλειψη καλλιεργειών, οι περιβαλλοντικοί στόχοι και το «στοίχημα» της πράσινης μετάβασης, και βεβαίως το υψηλό κόστος παραγωγής. Ολα αυτά έχουν βάλει δύσκολα στους αγρότες ανά τον κόσμο αλλά και στις κυβερνήσεις που καλούνται να δώσουν λύσεις και απαντήσεις.
Σημαντικές παρεμβάσεις γίνονται και σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αφού με αποφάσεις του υπουργού εντάχθηκαν περισσότεροι από 2.000 επιλαχόντες, με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 81 εκατ. ευρώ. Παράλληλα αυξήθηκε κατά 125 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός στα Σχέδια Βελτίωσης, φθάνοντας συνολικά στα 305 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε τροποποιητική εγκύκλιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων για το έτος 2023, με αυστηρότερα κριτήρια για τον ορισμό του «ενεργού αγρότη» και την πρόσβαση στο Εθνικό Απόθεμα. Σύμφωνα με τη δεύτερη τροποποίηση της εγκυκλίου, προβλέπεται ότι άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται μόνο σε ενεργούς αγρότες, δηλαδή κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και που πληροί μία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• Αγρότες που έλαβαν άμεσες ενισχύσεις έως και 5.000 ευρώ για το οικονομικό έτος των αιτήσεων 2022.
• Αγρότες που έλαβαν για το οικονομικό έτος αιτήσεων 2022 άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και αποδεικνύουν ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το φορολογικό έτος 2022.
• Αγρότες που αποδεικνύουν ότι το εισόδημα το οποίο απέκτησαν από γεωργικές δραστηριότητες κατά το φορολογικό έτος 2022 είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος, ανεξαρτήτως της λήψης ή μη άμεσων ενισχύσεων κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος (2022).
Δεν θεωρούνται «ενεργοί γεωργοί» όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και διευθύνουν εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα, κτηματομεσιτικές εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα). Παρ’ όλα αυτά θεωρούνται «ενεργοί» οι γεωργοί που διευθύνουν τους παραπάνω τύπους επιχειρήσεων, εφόσον οι γεωργικές δραστηριότητές τους αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του κύκλου εργασιών της εταιρείας. Ο έλεγχος γίνεται βάσει των δεδομένων που τηρούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).