Πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη προς τη χώρα και τους αγρότες χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του από τα Ανώγεια Κρήτης επιχαίρει που ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει ζήτημα εποπτείας, λέγοντας πως  «η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που μοιράζει ενισχύσεις και επιδοτήσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία, είναι η Ελλάδα με τη σημερινή κυβέρνηση».

Με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι «περίεργη η εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα μάλιστα που ο εν λόγω Οργανισμός, υπό τη νέα του διοίκηση, κάνει ουσιαστικά βήματα εξυγίανσης από τα λάθη του παρελθόντος. Ενός παρελθόντος που χαρακτηριζόταν από την αδιαφάνεια και την κακοδιοίκηση, στοιχεία τα οποία ήλεγξε, όπως ήταν αναμενόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπληρώνοντας ότι «δεν διδάχτηκε από την τελευταία φορά που κατηγόρησε δημοσίως τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την χώρα του και διαψεύστηκε με τον Οργανισμό να πληρώνει πριν το Πάσχα 785 εκ. ευρώ».

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει πως «ο κ. Ν. Ανδρουλάκης δυστυχώς για τους ψηφοφόρους του δεν φοράει την φανέλα της εθνικής» υπογραμμίζοντας πως «Επιχαίρει που ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει ζήτημα εποπτείας από την Κοινότητα, ενώ την ίδια ώρα δεν λέει κουβέντα, ούτε μάζεψε τους ευρωβουλευτές του που ψήφισαν κατά των αλλαγών της ΚΑΠ. Η υποκρισία του δεν έχει όριο. Νομίζει πως επικαλούμενος την «πράσινη Κρήτη» άλλων εποχών και «λιβανίζοντας» τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορέσει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να ανατρέψει την δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ. Αντίπαλός του δεν είναι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Κασσελάκης, ούτε κάποιος άλλος. Αντίπαλός του είναι το διαζύγιο με την λογική, τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια».

Σε ενημερωτικό του σημείωμα το ΥΠΑΑΤ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της ΕΕ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι πρωτόγνωρη καθώς έχει εφαρμοσθεί επανειλημμένως σε κράτη μέλη και στην Ελλάδα, κατά το παρελθόν.

Δεν αφορά το σύνολο της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά σε συγκεκριμένα κριτήρια διαπίστευσης και προσθέτει πως εποπτικό όργανο δεν είναι κάποια ξένη αρχή αλλά η αρμόδια αρχή διαπίστευσης του ΥΠΑΑΤ, ως αρμόδιο θεσμικό εποπτικό όργανο.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε δηλώσεις του από τα Ανώγεια στην Κρήτη έκανε λόγο για αποτυχία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως προς την αγροτική πολιτική μετά και την απόφαση να τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση από την ΕΕ.