Κατατέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν για τις αποζημιώσεις των αγροτών από το 1998 μέχρι σήμερα. 

Την πρόταση, που φέρει 60 υπογραφές βουλευτών, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Γεωργαντάς.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της πρότασης εδώ.

Πρόκειται για μια θεσμική και υπεύθυνη κίνηση που δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης, ούτε καν την παρούσα, και στόχο έχει την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης, με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και την προστασία του αγροτικού κόσμου. 

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για λάθη και παραλείψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ – γι’ αυτό και είναι ανάγκη να φωτιστούν όλα: οι τεχνικές λύσεις που εφαρμόστηκαν, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, οι αποστολές στοιχείων στη Δικαιοσύνη, τα τεχνικά σχέδια βόσκησης, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και γενικά η διαχείριση ενισχύσεων από όλους όσοι είχαν εμπλοκή. 

Η επιλογή της κυβέρνησης δεν υπαγορεύεται από την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, αλλά αποτελεί μια συνειδητή και γενναία επιλογή με στοιχεία αυτοκριτικής. Η Νέα Δημοκρατία καλεί όλα τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να στηρίξουν την πρόταση και να αφήσουν στην άκρη μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σκοπός της εξεταστικής είναι να εντοπιστούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και κάθαρση για να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η κατάσταση στην οποία ενισχύσεις καταλήγουν σε πρόσωπα που δηλώνουν ζώα «φαντάσματα», ενώ οι πραγματικοί παραγωγοί περιμένουν αποζημιώσεις. 

Κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν επίσης τα περί παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε πολιτικά πρόσωπα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά ή αναμονή. Υπενθυμίζουν, δε, πως σε παρόμοιες υποθέσεις η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ήδη προχωρήσει τις έρευνές της, και όποιο υλικό αφορά ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών έχει διαβιβαστεί, όπως προβλέπεται, στη Βουλή. 

Στο πλαίσιο της εξεταστικής, αναμένεται να κληθούν δεκάδες μάρτυρες που ήδη έχουν καταθέσει, ώστε να δώσουν απαντήσεις, να αποσαφηνίσουν τα γεγονότα και να ρίξουν φως σε σημεία που η αντιπολίτευση παρουσιάζει ως ποινικά ενοχοποιητικά, ενώ η Δικαιοσύνη δεν έχει καταλήξει σε τέτοια συμπεράσματα. Αν από τις ακροάσεις προκύψουν νέα δεδομένα, τότε – όπως δηλώνει η κυβέρνηση – θα αξιολογηθούν και θα επανακαθοριστεί η στάση της. Αν όμως οι απαντήσεις επιβεβαιώσουν τη σημερινή εικόνα, τότε η θέση της ΝΔ θα παραμείνει αμετάβλητη. 

Στην επίθεση του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «δώρο παραγραφής» στους υπουργούς της και ότι ευθύνεται για το ενδεχόμενο ενός τεράστιου προστίμου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η φρασεολογία ήταν επίσης οξυμένη, με αναφορές σε «παρακράτος» και βαριές κατηγορίες, που επιχειρούν να εμπλέξουν την κυβέρνηση σε ποινικά ζητήματα, χωρίς όμως να υπάρχει σχετικό νομικό θεμέλιο μέχρι σήμερα. 

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία που προβλέπεται είναι σαφής: μόλις κατατεθεί η κυβερνητική πρόταση, θα προγραμματιστεί η συζήτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ακολουθήσει φανερή ψηφοφορία, χωρίς κάλπη και ψηφοδέλτια. Για να εγκριθεί η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών (τουλάχιστον 120), ενώ για την προανακριτική επιτροπή απαιτούνται 151 ψήφοι, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξεταστική επιτροπή, αν και ερευνά πολιτικές ευθύνες, διαθέτει τις ίδιες αρμοδιότητες με τις ανακριτικές αρχές και τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, μπορεί να δρομολογηθεί πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή.