Εκδήλωση με θέμα «Ανακύκλωση και βιώσιμη ανάπτυξη: Οι στόχοι της Ελλάδας μέχρι το 2030» διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στα Ιωάννινα. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Βαγγέλης Καραμίντζιος και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν οι στόχοι που έχει θέσει η Ελλάδα έως το 2030 στον τομέα της ανακύκλωσης και της βιώσιμης ανάπτυξης οι οποίοι, αντανακλούν τη δέσμευση της χώρας προς τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προώθηση μιας βιώσιμης οικονομίας.

Σδούκου: Η ενέργεια να γίνει εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία 

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε: «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ώστε να γίνει η χώρα μας ένας ενεργειακός κόμβος για την περιοχή. Να παράγουμε ενέργεια από πράσινες πηγές, από φωτοβολταϊκά, από υπεράκτια αιολικά πάρκα και να την διοχετεύουμε στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Και παράλληλα να γίνουμε κόμβος μεταφοράς για ενέργεια, ηλεκτρισμό, δεδομένα, και όχι μόνο, μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης. Να κάνουμε δηλαδή την ενέργεια, εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία και να εξασφαλίσουμε την γεωπολιτική της αναβάθμιση και μαζί με αυτήν, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή μας. Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον».

3.PNG

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Βαγγέλης Καραμίντζιος τόνισε: «Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σε αυτήν την τόσο σημαντική εκδήλωση που έχει σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που πραγματεύονται την προστασία του περιβάλλοντος. Η χαρά μου όμως είναι μεγαλύτερη διότι την εκδήλωση αυτή διοργάνωσαν νέοι άνθρωποι, φοιτητές και εργαζόμενοι, οι οποίοι με την παρουσία τους αποδεικνύουν πως η νέα γενιά αναγνωρίζει το περιβάλλον ως υπέρτατη αξία και συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε δράσεις για την πρόληψη, τη βιώσιμη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ΕΟΑΝ, ως βασικός πυλώνας υλοποίησης της νέας εθνικής στρατηγικής για την ανακύκλωση και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, επενεργεί, εκτός των άλλων, ως κόμβος ενημέρωσης, συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων».

Γεωργίο: Ψηλά το ενδιαφέρον και η ευαισθησία των νέων έναντι περιβαλλοντικών προβλημάτων 

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου δήλωσε: «Πραγματοποιώντας τη δέσμευσή μας να βρισκόμαστε καθημερινά κοντά σε κάθε νέα και κάθε νέο σε όλη την ελληνική επικράτεια, βρεθήκαμε σήμερα στα Ιωάννινα, όπου είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ Βαγγέλη Καραμίντζιο για τις βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, πώς η ανακύκλωση οφείλει και μπορεί να αποτελέσει συνήθεια όλων μας, αλλά και τη στρατηγική της χώρας μας στον τομέα αυτό τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η σημερινή μας παρουσία στα Ιωάννινα επιβεβαίωσε ότι οι νέες και οι νέοι εκφράζουμε υψηλό ενδιαφέρον και ευαισθησία έναντι των περιβαλλοντικών προβλημάτων και η συμμετοχή μας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση βιώσιμων και υγιών περιβαλλόντων για το μέλλον».

2.PNG

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου–Δυτικής Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Βασίλης Γοργόλης, ο Γιώργος Γιολδάσης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ, ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παναγιώτης Λεμπέσης, ο υπεύθυνος Περιφερειακών Οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ Φάνης Πασχάλης, η πρόεδρος ΔΕΕΠ Ιωαννίνων Λένα Σταμάτη, ο πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Άρτας Λάμπρος Ανδρέου, ο πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Κοζάνης Βασίλης Σούκης, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Νεόφυτος Καλαϊτζίδης, Δημήτρης Πουλιάνος, Αντώνης Καραμπίνας και ο περιφερειάρχης ΟΝΝΕΔ Ηπείρου Λάμπρος Ντέτσικας.