Στη συνέχιση των «αδιατάρακτων» σχέσεων Ελλάδος και Λιβύης με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα που θα αποτελέσουν διμερή πρόοδο, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη.
Ειδικότερα, μετά τη συνάντησή του με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαφτάρ αλλά και με τον γιο του, Μπελκασίμ (υπεύθυνο για την ανασυγκρότηση της χώρας), ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι με τους συνομιλητές του εξέτασαν το Μεταναστευτικό και το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν προσήλωση στο διεθνές δίκαιο αλλά και σε μια Μεσόγειο «της ειρήνης και της ευημερίας» των λαών.
Αναλυτικά, η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη:
«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω ζητήματα τα οποία αφορούν το μεταναστευτικό τις θαλάσσιες ζώνες καθώς επίσης και την διμερή μας συνεργασία. Με τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις, μας συνδέει η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο καθώς επίσης και το ζήτημα που έχει να κάνει με μία Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών. Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεων μας».
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνάντησης με τον κ. Χαφτάρ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι «τιμή» του να μεταφέρει το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι δεσμοί Ελλάδος και Λιβύης παραμένουν αδελφικοί. «Η γεωγραφία μάς ενώνει, μοιραζόμαστε ένα μέρος της Μεσογείου, είμαστε γειτονικές φιλικές χώρες» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Αναλυτικά, η σύντομη εναρκτήρια παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μπροστά στις κάμερες:
«Eίναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα στη Βεγγάζη για να σας μεταφέρω το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι οι δεσμοί παραμένουν αδελφικοί. Η γεωγραφία μας ενώνει, μοιραζόμαστε ένα μέρος της Μεσογείου, είμαστε γειτονικές φιλικές χώρες. Οι δεσμοί πολιτισμού ανατρέχουν στην αρχαιότητα και σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις αυτές».
Η ελληνική διπλωματική αποστολή θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στην Τρίπολη, όπου αναμένεται σειρά επαφών με αξιωματούχους της δυτικής Λιβύης. Κύριος στόχος είναι η διατήρηση ανοικτών διαύλων διαλόγου για την οριοθέτηση ΑΟΖ και η αναζήτηση κοινών λύσεων στο μεταναστευτικό.