Ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας, μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό υφυπουργό Άμυνας, αρμόδιο για την επιχειρησιακή πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίπι, η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άντρες συζήτησαν για την επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα, την κατάσταση στη Γάζα, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Ο κ. Δένδιας τόνισε στον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο, δεν μπορεί να μείνει θεατής σε περιστατικά τρομοκρατίας και θα υπερασπίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια των ναυτικών, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της. 

Η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε επίσης διμερή θέματα και αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο κρατών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Στόχος είναι ένας είδος συνεργασίας όπου οι βρετανικές εταιρείες θα μπορούν να δίνουν απαντήσεις στις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη μορφή «συνεταιρισμού και όχι αγοπωλησίας». Επιπλέον, η Ελλάδα χρειάζεται, το συντομότερο δυνατόν, ναρκαλιευτικά σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόκτηση τέτοιων σκαφών από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στην επόμενη διετία, με την προϋπόθεση ότι θα είναι φθηνά και αξιόμαχα. 

Ο κ. Δένδιας έφτασε στην βρετανική πρωτεύουσα τη Πέμπτη όπου είχε μια σειρά από πολύ σημαντικές συναντήσεις με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για τη δημιουργία του οικοσυστήματος καινοτομίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μεταξύ άλλων είδε Βρετανούς αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας.

«Εξαιρετική» χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Άμυνας και η επαφή που είχε ο κ. Δένδιας με τη γενική διευθύντρια των Imperial War Museums, Κάρο Χάγουελ, με την οποία συζήτησε την προοπτική συνεργασίας με τα πολεμικά μουσεία της Ελλάδος και την παροχή τεχνογνωσίας. Στόχος του υπουργείου είναι να βρεθούν τρόποι που να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για την ιστορία των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε πηγή του ΥΠΕΘΑ «έχει περάσει η εποχή που έβαζες ένα αντικείμενο σε έναν τοίχο και πήγαινε ένα παιδάκι να το δει και έλεγε α, τι σπουδαίο». Γι' αυτό και το υπουργείο αναζητά μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, «λιγότερο "μιλιταριστική" και περισσότερο κοινωνική». Πρόκειται για μια τάση που το Ηνωμένο Βασίλειο αναμφίβολα έχει αναπτύξει πολύ τα τελευταία χρόνια. «Είναι χαρακτηριστικό πως η διευθυντήρια των Imperial War Museums είναι γυναίκα η οποία μάλιστα δεν έχει καμία σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις», σημείωσε πηγή του ΥΠΕΘΑ. Η συνάντηση αυτή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και της λειτουργικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του. Η κυρία Χάγουελ, που ανέλαβε τη θέση αυτή πέρυσι τον Μάιο, έχει πολυετή πείρα και πολύπλευρη εμπειρία καθώς έχει περάσει από διάφορα βρετανικά μουσεία όπως η Tate Modern και το Founding μουσείο του Λονδίνου. Φημίζεται για το πάθος που έχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων.