Ο επίλογος της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, το αερόστατο που υψώθηκε στον ουρανό του Παρισιού κρύβει στην πραγματικότητα μια «ηλεκτρική» και «χωρίς καύσιμα» φλόγα που σχεδιάστηκε από τη γαλλική κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας EDF. Οι αθλητές Μαρί-Ζοζέ Περέκ και Τεντί Ρινέ ολοκλήρωσαν την εκδήλωση ανάβοντας τον βωμό στον Κήπο του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries). Οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι είδαν στη συνέχεια τη φλόγα να ανεβαίνει στον ουρανό πάνω από το Παρίσι. Όπως μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο BFMTV, πρόκειται για ένα καλά κρυμμένο «μυστικό», για το οποίο «οι ομάδες της EDF εργάζονται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια με τη διοργάνωση Παρίσι 2024», εξηγεί.
«Φτιαγμένη από νερό και φως»
Αυτό που η EDF αποκαλεί «δακτύλιο φλόγας», διαμέτρου σχεδόν 7 μέτρων, κρύβει 40 προβολείς LED, «με απόδοση φωτός ισοδύναμη με 4 εκατομμύρια lumens και 200 μπεκ υψηλής πίεσης».
Η δομή του είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, για να «ανταποκριθεί στην πρόκληση να είναι ταυτόχρονα στιβαρό και ελαφρύ», ώστε να μπορεί να υψώνεται 60 μέτρα πάνω από τον κήπο.
«Ο Γάλλος σχεδιαστής Ματιέ Λεανέρ επινόησε ένα αερόστατο νέας γενιάς που παίρνει μαζί του αυτόν τον δακτύλιο της φωτιάς», εξηγεί η EDF. «Τοποθετημένο στο έδαφος κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα ανεβαίνει στον ουρανό του Παρισιού κάθε μέρα με το ηλιοβασίλεμα. Ταυτόχρονα εντυπωσιακό και ελαφρύ, θα είναι ορατό από εκατοντάδες μέτρα μακριά». Μια «ηλεκτρική φλόγα», με μια ισχυρή ροή φωτός πάνω σε ένα σύννεφο νερού, αυτό κρύβεται πίσω από το ιπτάμενο δημιούργημα της EDF για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.
Σύμβολο της Γαλλίας
Το αερόστατο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού «αποτελεί μέρος της μεγάλης ιστορίας των αερόστατων στο Παρίσι», όπως επισημαίνεται στην επίσημη σελίδα της εκδήλωσης. «Στο Παρίσι, το 1783, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο επιστήμονας Ζαν-Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ και ο μαρκήσιος Φρανσουά Λωράν ντ'Αρλάντ ανέβηκαν στον ουρανό με βάση την έρευνα των αδελφών Μονγκολφιέ», αναφέρεται. Το 1783, το αερόστατο με υδρογόνο του φυσικού Ζακ Σαρλ απογειώθηκε από τους Κήπους του Κεραμεικου «μπροστά σε 400.000 έκπληκτους ανθρώπους». Εκατό χρόνια αργότερα, ο Ανρί Ζιφάρ εφηύρε το πηδαλιουχούμενο αερόστατο, ένα αερόπλοιο τροφοδοτούμενο με ατμομηχανή.
Το έργο που σχεδιάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 κάνει επίσης αναφορά στο γαλλικό εθνικό σύνθημα Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη. «Η δάδα εκφράζει “μέσω της συμμετρίας της ένα σύμβολο Ισότητας”, ενώ “ο βωμός της σκυταλοδρομίας, που παίρνει το καθαρό και κυκλικό σχήμα του δακτυλίου, συμβολίζει την Αδελφοσύνη”». Τέλος, ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, ο ιπτάμενος βωμός είναι η τέλεια ενσάρκωση της Ελευθερίας.