Η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η Όλγα Γεροβασίλη, ιατρός, συγκαταλέγεται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αστική συγκρότηση και την εκπέμπει, ενώ ενδιαφέρεται για την ηγεσία. Φαίνεται επίσης να έχει αναλύσει τα αίτια των απανωτών και βαριών ηττών του κόμματός της. Πρώην υπουργός και Δ’ αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα, δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με την τακτική του Παύλου Πολάκη και με τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης διέγραψε μεν τον «αψύ» Κρητικό, τον υπερασπίζεται παντοιοτρόπως δε. Επίσης, τον διατηρεί στα καθοδηγητικά όργανα. Μιλάμε δηλαδή για διαγραφή-μαϊμού. Κι εδώ είναι πλέον σε εξέλιξη άλλη μια μάχη για την ψυχή του μεγαλύτερου –ακόμα– κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», η Όλγα Γεροβασίλη δεν μάσησε τα λόγια της, στηλιτεύοντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τη «μισή» διαγραφή του Παύλου Πολάκη, κατά τον πρόεδρο της Βουλής «χυδαίο ζήτουλα της προσοχής μέσω ύβρεων»: «Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή πορεύομαι με μια βασική αρχή και την υπηρετώ πιστά: ότι το ύφος είναι ουσία και περιεχόμενο. Η ευγένεια και ο πολιτικός πολιτισμός δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά ο τρόπος μας να δείχνουμε τι σχέσεις θέλουμε να έχουν οι άνθρωποι στην κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ο σεβασμός στον πολιτικό αντίπαλο δεν είναι αντίθετος με τη μαχητικότητα που απαιτεί η υπερασπιστή του δίκαιου των πολλών. Πολλές φορές μάλιστα, κάνοντας το αντίθετο, δίνεται η ευκαιρία του αντιπερισπασμού στη Νέα Δημοκρατία από τις άδικες πολιτικές που εφαρμόζει. Και γι’ αυτούς τους λόγους –και το έχω πει πολλές φορές δημόσια– διαφωνούσα πάντα με τον Παύλο Πολάκη. Αρα η τελευταία εξέλιξη με βρίσκει σύμφωνη, αρκεί βέβαια να είναι ολοκληρωμένη και όχι μισή». Και δεν έμεινε εκεί η Όλγα Γεροβασίλη. Για τη συζήτηση περί «μαύρων ταμείων» που άνοιξε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι βουλευτής, είπε ότι αυτή «πλήγωσε τους ψηφοφόρους, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας».
Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «επειδή βλέπω διαρροές για “μισές” και “ολόκληρες” διαγραφές, επαναλαμβάνω: Ο Παύλος Πολάκης διεγράφη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στο Kοινοβούλιο. Είναι ζήτημα συμπεριφοράς, όχι πολιτικής». Και πρόσθεσε πως «ο Παύλος Πολάκης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με έργο, αντιπολιτευτική ισχύ και ανιδιοτελή παρουσία που όλοι γνωρίζουν. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο. Υπάρχουν άλλοι που εσκεμμένα και καθημερινά πληγώνουν το κόμμα πολιτικά (και όχι συμπεριφορικά) για να υπηρετήσουν τις μικροφιλοδοξίες τους. Όσοι κρύβονται πίσω από διαρροές, ας ασχοληθούν με εκείνους καλύτερα».
Του βάζουν δύσκολα
Η ομάδα των «87», στην οποία ανήκει και η Όλγα Γεροβασίλη, είναι σαφής: H μη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από το κόμμα θα το καταστήσει αναξιόπιστο στα μάτια των ψηφοφόρων. Και ζητά να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων στην Eπιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Εδώ αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Καλύπτοντας τον «αψύ» Κρητικό, για τον οποίο λέει πως «πραγματικά τον αγαπώ», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα υπονομεύει εαυτόν, καθώς ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη δώσει ηγετικά χαρακτηριστικά στη ρητορική του. Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-6 Οκτωβρίου και για την ημερομηνία του οποίου επήλθε προ ημερών σύγκρουση σε διαδικτυακή συνεδρίαση, ο «αψύς» αναμένεται να πρωταγωνιστήσει, καθώς ναι μεν έχει διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όχι όμως από το κόμμα. Είναι παραπάνω από προφανές πως ο Στέφανος Κασσελάκης τον τρέμει. «Όπου πήγαινα, μου μιλούσαν για αυτόν», είπε άλλωστε. Πρόεδρος ο οποίος τελεί υπό επιτροπεία, λοιπόν, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Και ας φωνάζει «σε όποιον δεν αρέσει να φύγει από το κόμμα, τέλος, είπα τέλος».
Ο «αψύς» έχει τον δικό του κόσμο και τους δικούς του κομματικούς ακολούθους και είναι σε θέση να επηρεάσει προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις τις εσωκομματικές εξελίξεις. Το ότι ζημιώνει με τη συμπεριφορά του την Κουμουνδούρου απομακρύνοντας τα εναπομείναντα αστικά στοιχεία και γενικότερα τους μετριοπαθείς, δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει καθόλου. Προέχουν ενδεχομένως γι’ αυτόν οι προσωπικές του επιδιώξεις. Και το ερώτημα είναι, δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, τι και πόσο κόμμα θα υπάρχει σε λίγους μήνες και πού θα βρίσκονται –αν τα πράγματα ξεφύγουν– η Όλγα Γεροβασίλη και η ομάδα των «87» συνολικότερα.