Στον «αέρα» φέρεται να βρίσκεται η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδος-Τουρκίας εν μέσω των αυξανόμενων προκλήσεων της Άγκυρας. Με φόντο την νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας η οποία (για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες) έστειλε κορβέτα να παρακολουθεί τις εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου σε διεθνή ύδατα βορείως της Κρήτης, διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμιζαν χθες πως το ΑΣΣ δεν έχει οριστική ημερομηνία και ότι είναι ένα «πολυπαραγοντικό ζήτημα» με διάφορες συνιστώσες.

Παρότι οι διπλωματικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι το ΑΣΣ θα διεξαχθεί κανονικά «με την ατζέντα που θα καθοριστεί σε χρόνο που θα επιλεγεί», δεν προσδιόριζαν τον ακριβή χρονισμό ούτε και τις συνθήκες που πρέπει να επικρατούν προκειμένου αυτό να πραγματοποιηθεί.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί η αντίληψη ότι οι προκλήσεις και οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης οφείλονται στην διαιώνιση της μη διευθέτησης του ζητήματος υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. «Εάν λυθεί (σ.σ. δηλαδή εάν υπάρξει ελληνοτουρκική οριοθέτηση) θα σταματήσουν αυτά τα θέματα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή, η οποία ακολουθείτο από ένα σχόλιο διαπιστωτικού χαρακτήρα: «Δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε εάν δεν καταλήξουμε τι συζητάμε».

Το ερώτημα του «Μανιφέστο» ήταν τι ακριβώς έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στην Ντόχα, για τις τουρκικές οχλήσεις επί του καλωδίου. «Η Αθήνα αντιλαμβάνεται αυτά τα ζητήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και έτσι δεν χρειάζεται καμία παρεμπόδιση» ήταν η απάντηση των διπλωματικών πηγών, οι οποίες τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσει καμία έρευνα. Ανέφεραν, δε, επί του θέματος αυτού και τη «συνεργασία με την Τουρκία» δίχως να την εξειδικεύσουν περεταίρω.

«Αντιλαμβανόμαστε την Τουρκία ως ένα κράτος που πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα αποστεί από θέσεις δεκαετιών (σ.σ. επεκτατικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», η καινοφανής θεωρία περί «Γκρίζων ζωνών» κλπ)» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Συρία

Παρεμπίπτων με τα ελληνοτουρκικά είναι και ο ρόλος της Άγκυρας στη Συρία, την οποία επισκέφθηκε προ ημερών ο κ. Γεραπετρίτης. «Το Μανιφέστο» ρώτησε εάν ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα πιθανής τουρκοσυριακής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στους νέους κρατούντες στη Δαμασκό.

«Βεβαίως ετέθη το θέμα πιθανής οριοθέτησης και η σημασία τήρησης του διεθνούς δικαίου και του δίκαιου της Θάλασσας» σημείωσαν διπλωματικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση (σ.σ. του δικαίου), η οποία «θα χτυπούσε όχι μόνο τα δικά μας εθνικά συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα της ΕΕ».

Στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν με νόημα ότι το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων στη Συρία περνάει από Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, η Ελλάδα δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετη στην άρση των κυρώσεων, αρκεί αυτή: να γίνει σταδιακά, να περιλαμβάνει αιρεσιμότητες (σεβασμός διεθνούς δικαίου, συμπεριληπτική κυβέρνηση, απουσία εξωτερικών παρεμβάσεων και επιρροών στις εσωτερικές υποθέσεις της αραβικής χώρας) και να έχει αντίστροφο χαρακτήρα.

Κυπριακό

Όσον αφορά στο Κυπριακό και την άτυπη διευρυμένη πενταμερή που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου στη Γενεύη, η Αθήνα παρουσιάζεται συγκρατημένη και χωρίς πολλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

«Το Μανιφέστο» ρώτησε εάν η Αθήνα προβληματίζεται από τα νέα υποδείγματα που παρουσιάζει η Άγκυρα εις επίρρωση της θέσης της για λύση δύο κρατών όπως αυτό του Ανατολικού Τιμόρ και του Νοτίου Σουδάν. «Θα καθίσουμε στο τραπέζι για τη Πενταμερή και θα συζητήσουμε πώς θα μπορεί να υπάρξει εξέλιξη στο Κυπριακό το οποίο είναι στάσιμο πενήντα χρόνια» απάντησαν διπλωματικές πηγές, τονίζοντας πως για την Αθήνα δεν υφίσταται ούτε ζήτημα δύο κρατών ούτε κυρίαρχης ισότητας.