Ουδείς γνωρίζει ποιοι ρωτήθηκαν και αν συμφωνεί η πλειοψηφία. Ουδείς γνωρίζει αν αυτοί που το αποφάσισαν είναι πραγματικοί εκπαιδευτικοί και κατά πόσο κατανόησαν πως αυτή η απόφασή τους τούς μετατρέπει σε καθοδηγητές παλαιάς κοπής. Αλλά η ανακήρυξη της Δευτέρας ως Πανελλήνιας Ημέρας Δράσης για την Παλαιστίνη από την ΟΛΜΕ προκαλεί. Προκαλεί εντυπώσεις, προκαλεί αντιδράσεις και πολλά, μα πάρα πολλά, ερωτήματα.

Ακολουθούμενη από μια 2ωρη στάση εργασίας στο τέλος του ημερήσιου προγράμματος η ανακήρυξη αυτή της πανελλήνιας ημέρας από την ΟΛΜΕ, τους συνδικαλιστές- εκπροσώπους των καθηγητών έρχεται να αναδείξει τους λόγους για τους οποίους τα συνδικάτα και οι εκπρόσωποί τους δεν έχουν πλέον καμία ανταπόκριση στην κοινωνία.

Με το έτσι θέλω καθοδηγούν τους μαθητές λαμβάνοντας θέση σε ένα ζήτημα για το οποίο δείχνουν ότι δεν διαθέτουν και την ανάλογη ιστορική γνώση ως προς την εξέλιξή του. Ενδεχομένως είδαν πως έχει κάποια ανταπόκριση, έστω μικρή σε επίπεδο κινητοποιήσεων, εκτιμώντας ίσως πως κάποιοι φοιτητές θα συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις προκήρυξαν μια στάση εργασίας και κήρυξαν μια πανελλαδική ημέρα.

Τώρα αν υπάρχουν μαθητές εβραϊκής καταγωγής, αν υπάρχουν παλαιστινιακής, το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των καθηγητών μπαίνουν στο παιχνίδι προκαλεί αγανάκτηση. Όπως και γενικότερα οι λόγοι για τους οποίους κατά τακτά χρονικά διαστήματα απεργούν. Άλλωστε είναι ο μόνος κλάδος ειδικά στις τάξεις του λυκείου για τους οποίους οι γονείς πληρώνουν… βοηθούς. Τα λεγόμενα φροντιστήρια.

Το γεγονός ότι ζητούν να χαθούν δύο διδακτικές ώρες που μπορεί σε κάποια σχολεία να είναι ώρες κατεύθυνσης και να αφορούν παιδιά της τρίτης λυκείου για παράδειγμα μπορεί να μην πέρασε καν από το μυαλό τους. Ίσως ούτε και το ενδεχόμενο κάποιοι γονείς να μην μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια. Και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο εκπαιδευτικό σύστημα που υπάρχει και το οποίο αυτοί εκπροσωπούν.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ έχει ως εξής:

«Η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών εδώ και τόσες δεκαετίες από το Ισραήλ, η διαρκής εξόντωση αμάχων και παιδιών, οι καταδικαστέοι, απαράδεκτοι εποικισμοί και οι καθημερινοί εξευτελισμοί που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης συνιστούν ένα διαχρονικό έγκλημα που συνεχίζεται.

Καλούμε όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις και κινητοποιήσεις που γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης στον επί δεκαετίες δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Κηρύσσουμε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 πανελλαδική ημέρα δράσης υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους/τις συναδέλφους να διοργανώσουν δράσεις αλληλεγγύης (εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις κ.λπ.) στην Παλαιστίνη σε συνεργασία με μαθητικά συμβούλια και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Για τον λόγο αυτόν κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 12-2 μ.μ.»

Το σημείο που ζητούν να διοργανωθούν δράσεις… αλληλεγγύης έχει ενδιαφέρον. Δηλαδή αυτό που ζητάει να γίνουν… κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή μαθητών.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση ανακοινώθηκε από την ΟΛΜΕ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει γίνει κάποια συνέλευση, αν υπήρξε απαρτία, αν υπήρξε πλειοψηφία για ένα τέτοιο θέμα…