«Κανένα σχόλιο. Η θητεία του έληγε σε δύο μήνες από σήμερα. Δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης πουθενά», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σχετικά με την παραίτηση του κ. Τζανερίκου.

Ερωτηθείς, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Τζανερίκο, επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της κυβέρνηση στο έργο της Δικαιοσύνης και πως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, η κυβέρνηση είχε προηγούμενη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου κάτι που είναι θεσμικά επιβεβλημένο.

Σε ότι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει τα πολλά λόγια, τις υπεκφυγές και την ασάφεια. «Είναι υπέρ να αποτραπεί σε εγκληματική οργάνωση υπό τον οποιονδήποτε μανδύα να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία; Ναι ή όχι; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οφείλει να τοποθετηθεί και στη Βουλή και απέναντι στην κοινωνία. Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, φασίστες στις εθνικές εκλογές; Ναι ή όχι; Η ασάφεια, οι υπεκφυγές, τα μεγάλα λόγια δεν βοηθούν. Ίσα ίσα θυμίζουν άλλες σκηνές από το παρελθόν, τότε που δεν βρίσκονταν αίθουσες για τη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά βρισκόταν άκρη για να διαμορφωθούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο. Τώρα, ομόθυμα, το πολιτικό σύστημα οφείλει να υψώσει το ανάστημά του και να αποτρέψει τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές. Να αφήσουν τα μεγάλα λόγια και να απαντήσουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς γιατί να μην αποφασίσει ο λαός όπως το 2012, απάντησε πως το 2012 δεν υπήρχε δικαστική απόφαση για οτιδήποτε και πως η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει τους Θεσμούς απέναντι σε επιβουλή.

Επαρκές θεσμικό πλαίσιο

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση γιατί η κυβέρνηση άφησε το θέμα για την τελευταία στιγμή, είπε πως δεν συνέβη αυτό καθώς η διαβούλευση με τα κόμματα άρχισε πριν τα Χριστούγεννα και πριν ανακοινωθούν οι εκλογές έγινε γνωστή η ουσία της τροπολογίας. «Αυτό που έγινε τώρα, κρίθηκε αναγκαίο για τους λόγους που εξηγήθηκαν», πρόσθεσε ενώ ερωτηθείς γιατί μόνο το Α1 να αποφασίζει με ολομέλεια είπε ότι «δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ζητήματος αυτού, κρίθηκε αναγκαίο».

Για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η κάθοδος του κ. Κανελλόπουλου με άλλο κόμμα, απάντησε πως αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη και πως υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο.

Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νεκρό, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι αυτό που ρίχνει λάδι στη φωτιά είναι να μη βρίσκουμε μια κουβέντα να πούμε για τους άντρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ και να καταδικάσουμε επιθέσεις που δέχονται ή να καλύπτουμε δηλώσεις διαφόρων ότι οι άντρες και οι γυναίκες του λιμενικού σώματος δεν σώζουν ζωές αλλά περίπου ότι πνίγουν ανθρώπους.

«Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της με βάση τα επιχειρησιακά της σχέδια. Προφανώς υπάρχουν στιγμές που γίνονται λάθη τα οποία πρέπει να αναδεικνύονται και τομείς που περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα. Άλλο αυτό και άλλο να μην βρίσκεται μία κουβέντα για να αποδοκιμάζονται οι επιθέσεις που δέχεται η ΕΛ.ΑΣ», υπογράμμισε.

Σχετικά με σχολείο στο Βόλο στο οποίο πέφτουν σοφάδες από το ταβάνι, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων ανήκει στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα. Ανέφερε ότι υπάρχει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και πως οι εγκαταστάσεις είναι μείζον θέμα πρωτίστως για λόγους ασφάλειας αλλά και ποιότητας. Πρέπει να συμβαδίζουν και τα δύο, είπε, ενώ αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του μαυροπίνακα από νέους διαδραστικούς πίνακες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα που αφορά την υπόθεση του γιου του Τάκη θεοδωρικάκου, απάντησε «δεν είδα νέα στοιχεία αλλά ανακύκλωση των πραγμάτων που έχουν προβληθεί και απαντηθεί στο παρελθόν».

Τέλος για την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Αντώναρου με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «μιλάει από μόνη της και δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω» ενώ σημείωσε πως παρότι πλησιάζουμε στις εκλογές υπάρχουν 50-60 κενές θέσεις στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.