Η μάχη κατά των ακρωτηριασμών των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή) απειλείται από την πρακτική που συνίσταται στην αποστολή των κοριτσιών σε χώρες που δεν τους απαγορεύουν, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

Αν και πολλές χώρες καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να εξαλείψουν τους ακρωτηριασμούς γυναικών γεννητικών οργάνων, αυτοί συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο, εν μέρει λόγω του «μυστικού χαρακτήρα» αυτών των διασυνοριακών μετακινήσεων για την παράκαμψη των απαγορεύσεων, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το φαινόμενο αυτό, που είναι δύσκολο να αποτιμηθεί αριθμητικά, επηρεάζει κυρίως κορίτσια που ζουν στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, συχνά στη διάρκεια των σχολικών διακοπών, όμως αφορά και άλλες περιοχές, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας που στάλθηκε σήμερα στα ΜΜΕ.

Αν και «οι διασυνοριακοί ακρωτηριασμοί γυναικείων γεννητικών οργάνων» υπήρχαν από πάντα, ένας από τους παράγοντες που ευνοεί στο εξής τις μετακινήσεις αυτές στην Αφρική είναι οι διαφορές στη νομοθεσία μεταξύ χωρών, εξηγεί η έκθεση, που αναφέρει πως η πλειονότητα των χωρών της αφρικανικής ηπείρου τους έχει ειδικά «ποινικοποιήσει».

«Οι ακρωτηριασμοί γυναικείων γεννητικών οργάνων εγγράφονται σε ένα συνεχές έμφυλης βίας και δεν έχουν θέση σε ένα σύμπαν σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ.

Καλεί τις χώρες να «υιοθετήσουν μια «καθολική συμφωνημένη από κοινού προσέγγιση» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αιτίες και τις συνέπειες αυτής της πρακτικής, «κυρίως εναρμονίζοντας το νομικό και πολιτικό πλαίσιό τους (…) αν θέλουν πραγματικά να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να θέσουν τέλος σε αυτήν την επιβλαβή πρακτική παντού στον κόσμο».

Τα κορίτσια σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούνται σε χώρες που λειτουργούν ως «διεθνικές περιστρεφόμενες πλατφόρμες ακρωτηριασμών γυναικείων γεννητικών οργάνων», καταγγέλλει ο ΟΗΕ χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές.

Ο Τουρκ καλεί επίσης τις χώρες να ενισχύσουν τη συγκέντρωση δεδομένων, αν και υπογραμμίζει πως ο μυστικός χαρακτήρας αυτών των μετακινήσεων καθιστά δύσκολη την αριθμητική αποτίμησή τους. Στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ελλιπή στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που είναι σήμερα εν ζωή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Το 2024, εκτιμάται πως 4,3 εκατ. κορίτσια διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τη σειρά τους.

«Αν η πρακτική συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, εκτιμάται πως 68 εκατομμύρια κορίτσια θα έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων μεταξύ του 2015 και του 2030», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, 600.000 γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 190.000 κορίτσια είναι εκτεθειμένα σε αυτόν τον κίνδυνο.