Η ανοικοδόμηση των σπιτιών στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να τραβήξει μέχρι τον επόμενο αιώνα, εάν ο ρυθμός ακολουθήσει την τάση των προηγούμενων συγκρούσεων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
Σχεδόν επτά μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετατρέποντας σε ερείπια τα περισσότερα από τα πολυώροφα τσιμεντένια κτίρια του πυκνοκατοικημένου θύλακα, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφερόμενος σε «σεληνιακό τοπίο» καταστροφής.
Σύμφωνα με παλαιστινιακά στοιχεία, περίπου 80.000 σπίτια έχουν καταστραφεί στη σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από τις φονικές επιθέσεις ενόπλων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση, που εκδόθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), η Γάζα χρειάζεται «περίπου 80 χρόνια για να αποκαταστήσει όλες τις εντελώς κατεστραμμένες κατοικίες».
Ωστόσο, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, με βάση το οποίο τα κατασκευαστικά υλικά θα παραδοθούν πέντε φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την προηγούμενη κρίση του 2021, αυτό μπορεί να έχει γίνει έως το 2040, ανέφερε η έκθεση.
Η εκτίμηση του UNDP προχωρά σε σειρά προβλέψεων για το κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο του πολέμου ανάλογα με τη διάρκεια της σημερινής σύγκρουσης, προβλέποντας δεκαετίες με δεινά.
«Τα πρωτοφανή επίπεδα απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, καταστροφής κεφαλαίου, και η απότομη αύξηση της φτώχειας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα επισπεύσουν μια σοβαρή αναπτυξιακή κρίση που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των επόμενων γενεών», ανέφερε ο επικεφαλής του UNDP Αχίμ Στάινερ σε ανακοίνωση.
Στο σενάριο κατά το οποίο ο πόλεμος διαρκεί εννέα μήνες, η φτώχεια θα αυξηθεί από το 38,8% του πληθυσμού της Γάζας στα τέλη του 2023 στο 60,7%, οδηγώντας ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση.