Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν άμαχους Παλαιστίνιους από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εναντίον της οποίας έχουν απειλήσει να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας επίθεση, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του στρατού.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι ζήτησε από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ράφα να μετακινηθούν σε κοντινή «ανθρωπιστική περιοχή», κάτι που μοιάζει να σηματοδοτεί την έναρξη της απομάκρυνσης των αμάχων ενόψει μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της πόλης.
Στην ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι αφίσες, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές κλήσεις και ανακοινώσεις μέσω του Τύπου θα χρησιμοποιηθούν ώστε «να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν προς τις διερυμένες ανθρωπιστικές περιοχές».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Army Radio, προς το παρόν οι απομακρύνσεις αμάχων επικεντρώνονται σε περιφερειακές συνοικίες της Ράφα από τις οποίες οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν σε σκηνές στη Χαν Γιούνις και την αλ Μουγουάσι.
Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δηλώνει ότι στη Ράφα έχουν καταφύγει χιλιάδες μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και τονίζει ότι δεν θα πετύχει τη νίκη αν δεν εισβάλει στην πόλη αυτή.
Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.
Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση της είδησης αυτής που μεταδόθηκε από το Army Radio.
16 νεκροί
Ατο μεταξύ τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μέλη δυο οικογενειών, σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον δυο σπιτιών στη Ράφα και τα περίχωρά της, στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο ομάδα έρευνας και διάσωσης και νοσοκομειακή πηγή.
Μέλη σωστικού συνεργείου έκαναν λόγο για εννιά νεκρούς της «οικογένειας Αλ Ατάρ» και άλλους επτά της «οικογένειας Κέστα».
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου σε νοσοκομείο στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007, επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτόν και διευκρίνισε πως οι βομβαρδισμοί έγιναν «στον καταυλισμό προσφύγων Γέμπνα στη Ράφα και στα περίχωρα της Ας Σαλάμ».
Ο ΟΙΣ καταγγέλλει τη «γενοκτονία»
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) κατήγγειλε εκ νέου χθες Κυριακή πως διαπράττεται «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τα 57 κράτη μέλη του να προχωρήσουν στην επιβολή «κυρώσεων» στο Ισραήλ, με ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά το πέρας της συνόδου του στην Μπανζούλ.
Το ψήφισμα, που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, αξιώνει τα κράτη μέλη «να ασκήσουν διπλωματικές, πολιτικές και νομικές πιέσεις» και να εφαρμόσουν «κυρώσεις»σε επίπεδα όπως «το οικονομικό, το αθλητικό, το πολιτισμικό και το διεθνές» σε βάρος του Ισραήλ.
Ακόμη, ο ΟΙΣ απευθύνει έκκληση να κηρυχθεί «άμεση, μόνιμη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».
Εξάλλου, το ψήφισμα αξιώνει να «σταματήσουν οι εξαγωγές των όπλων και των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται από τον στρατό» του Ισραήλ «για τη διάπραξη του εγκλήματος της γενοκτονίας στη Γάζα», χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Ελάχιστοι από τους αρχηγούς κρατών της Αφρικής έκαναν το ταξίδι στην πρωτεύουσα της Γκάμπιας για τη 15η σύνοδο του ΟΙΣ, που άρχισε προχθές Σάββατο. Η μεγάλη πλειονότητα των προέδρων ή των αρχηγών κρατών έστειλαν αντιπροσώπους.
Ο Οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1969, στις στάχτες της πυρκαγιάς στο τζαμί Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, έχει σκοπό να αυξηθεί η μουσουλμανική αλληλεγγύη, να υποστηριχθεί ο αγώνας των Παλαιστινίων και να προστατευτούν οι μουσουλμανικοί ιεροί τόποι.
Τον Νοέμβριο του 2023, ο ΟΙΣ συνεδρίασε στο Ριάντ, ταυτόχρονα με τον Αραβικό Σύνδεσμο, καταδικάζοντας τις επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά χωρίς να αξιώσει την επιβολή οικονομικών και πολιτικών τιμωρητικών μέτρων σε βάρος του Ισραήλ.
Η σύνοδος εκείνη είχε αναδείξει τις διαφωνίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η ένοπλη σύρραξη, με φόντο τους φόβους πως θα μπορούσε να προκληθεί ανάφλεξη στην Εγγύς Ανατολή.
Το σαββατοκύριακο, η διεθνής προσοχή ήταν στραμμένη στο Κάιρο, όπου διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, συνοδευόμενη από απελευθέρωση ομήρων, όμως, επτά μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω από τις θέσεις τους.