Οι υψηλότερης διάρκειας καύσωνες σημειώθηκαν το καλοκαίιρι του 2024 στις ελληνικές θάλασσσες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τρία πανεπιστήμια. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μελέτησαν δεδομένα και δορυφορικές μετρήσεις από το 1982 και έπειται και διαπίστωσαν ότι το περασμένο καλοκαίρι καταγράφηκαν οι θερμότερες συνθήκες στις ελληνικές θάλασσες, δηλαδή στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Βασίλη Κολοβογιάννη, του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το ανησυχητικό δεν είναι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά το βάθος στο οποίο φτάνουν οι καύσωνες. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αύξηση της θερμοκρασίας εκτίνεται έως και τα 50 μέτρα, ενώ παρατηρούνται και αλλαγές στους μηχανισμούς ψύξης από τη Μαύρη Θάλασσα ή την παράκτια ανάδυση ψυχρότερων μαζών.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Ανδρουλιδάκης, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στις ελληνικές θάλασσες. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία η αύξηση έχει ξεπεράσει τους 0,5 βαθμούς, ενώ φέτος οι παρατεταμένοι καύσωνες έφτασαν τους 30 βαθμούς και διήρκησαν έως τον Αύγουστο. «Η αυξητική τάση είναι πιο έντονη στο Βόρειο Αιγαίο, σε μικρότερες περιοχές του Ιονίου και σε περιοχές των Δωδεκανήσων», σημειώνει ο κ. Ανδρουλιδάκης προσθέτοντας πως το χειρότερο για το οικοσύστημα είναι η ένταση σε συνδυασμό με τη διάρκεια.
Ακόμη, όπως τονίζουν οι ερευνητές στο επίκεντρο τίθεται και η σύνδεση και συσχέτιση της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλασσών με έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα όπως π.χ. ο Ιανός. «Αυτά τα έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα παίρνουν ενέργεια κατά την κίνηση τους πάνω από τη θάλασσα, ανέφερε ο κ. Ανδρουλιδάκης, πρσθέτοντας ότι όσο πιο συχνά έχουμε έντονα, ζεστά νερά και μεγαλύτερους θαλάσσιους καύσωνες, τα φαινόμενα που συνδέονται με πλημμύρες τείνουν να γίνονται εντονότερα.