Τις πραγματικά «ψεκασμένες» θεωρίες περί εξορύξεων ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με το γνωστό ύφος εκείνου που τα γνωρίζει όλα, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως θέλει τις εξορύξεις αλλά δεν μπορεί...

Την άποψη ότι πάντα ήταν «οπαδός των εξορύξεων πάντα με προστασία του περιβάλλοντος», αλλά ουδέποτε εισακούστηκε», εξέφρασε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη βουλή, στο νομοσχέδιο για την κύρωση της έβδομης τροποποίησης της σύμβασης εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Θρακικό πέλαγος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι «σήμερα η κυβέρνηση μας έφερε μια σύμβαση, η οποία όμως εγείρει ερωτήματα: Μιλάμε για επένδυση για την χώρα; Όχι. Δεν είναι επένδυση αυτό, γιατί το κράτος δεν θα έχει κανένα κέρδος. Όποιον και να ρωτήσουμε εδώ μέσα, ποια είναι τα φορολογικά έσοδα από το 1999 έως σήμερα, δεν ξέρει να απαντήσει. Με βάση τους υπολογισμούς που κάναμε τα φορολογικά έσοδα είναι ΜΗΔΕΝ! Αυτό σημαίνει ότι η επένδυση είναι καλή επ' ωφελεία του ιδιώτη. Επομένως, πώς δικαιολογείται η ανανέωση της σύμβασης;Γιατί δεν φορολογείται η εταιρεία από το πρώτο βαρέλι, αλλά παραμένει μηδενική η φορολόγηση στα 2.250 βαρέλια, από τα 2.500 βαρέλια που ήταν αρχικά; Πόσα βαρέλια παράγονται ανά ημέρα τα τελευταία 10 χρόνια; Μάλλον λιγότερα από 2.250. Γιατί εκχωρείται το δικαίωμα του δημόσιου για χρήση των εξαντλημένων γεωτρήσεων για αποθήκευση φυσικού αερίου ή διοξειδίου του άνθρακα σε ιδιώτες; Δεν είναι στρατηγικό μας πλεονέκτημα να ανήκει στο δημόσιο; Δεν ψάχναμε για αποθήκες σε ξένα κράτη την περίοδο της μεγάλης κρίσης; Γιατί θα πληρώνουμε μέχρι και 500 χιλιάδες ευρώ το έτος για φύλαξη και συντήρηση εξοπλισμού, αφού θα ανήκουν στην ανάδοχο εταιρεία; Από το 2011, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη, περιμένουμε την αξιοποίηση των εξαντλημένων γεωτρήσεων για αποθήκες αερίου, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Γιατί;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Οι συλλογισμοί

Μέσα σε ένα κρεσέντο συλλογισμών, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι «από τη μια ο κ. Δένδιας και ο κ. Μητσοτάκης λένε ότι δεν θέλουν να γίνουν εξορύξεις και από την άλλη μέσα στη σύμβαση γίνεται λόγος, εμφατικά, για την εξόρυξη πετρελαίου και τα οφέλη από αυτή. Τελικά θέλουμε πετρέλαιο ή όχι;;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε στη συνέχεια την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν είναι ότι δεν θέλει να κάνει εξορύξεις, αλλά ότι δεν μπορεί, αναφέροντας: «Στον Πατραϊκό έχουμε διαπιστωμένα 200 εκατ. βαρέλια. Τα ΕΛΠΕ είχαν ολοκληρώσει τις μελέτες, είχαν κάνει τρισδιάστατες απεικονίσεις, είχαν συμφωνήσει για την πλατφόρμα άντλησης. Τότε συγκυριακά βγήκε ο κος Μητσοτάκης και είπε ότι δεν μας ενδιαφέρει το πετρέλαιο. Αποτέλεσμα; Η εταιρεία ακύρωσε την εξόρυξη. Στα Ιωάννινα είναι η ίδια περίπτωση με τον Πατραϊκό. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Θα εγκαταλειφθεί. Στον Πρίνο, το έργο δίνεται ξανά στην εταιρεία, η οποία εδώ και 13 χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα!!

Δεν λέω ότι δεν θέλετε να κάνετε εξορύξεις. Λέω ότι δεν μπορείτε. Γιατί ο πρωθυπουργός συμφώνησε να πάει «καζάν - καζάν» η δουλειά σε συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους, γιατί είστε φοβικοί», κατέληξε.

Αναφερόμενος στις εξορύξεις στα νότια της Κρήτης είπε ότι δεν το βλέπει να γίνονται «γιατί οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν εξορύξεις οι ίδιοι, όπως προβλέπεται από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν και όπως προβλέπεται με την μειωμένη επήρεια που υπογράψατε εσείς. Τότε σας είχα προειδοποιήσει, αλλά δεν με ακούσατε. Και όλοι οι βουλευτές εδώ μέσα το ψήφισαν», προσθέτοντας ότι «τα κοιτάσματα της χώρας είναι τεράστια».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι «η Ελλάδα χωρίς λιγνίτη δεν υπάρχει ενεργειακά» και πρότεινε «να ανοίξουν τώρα οι λιγνίτες, να ορθοποδήσει η δυτική Μακεδονία και να έχουν οι Έλληνες ρεύμα σε χαμηλή τιμή». «Αντί αυτού», όπως είπε, «στην κυβέρνηση όμως βολεύεστε με την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, γιατί κερδίζουν οι φίλοι σας οι ολιγάρχες. Αυτοί που κανείς εδώ μέσα δεν τολμά να πει τα ονόματά τους. Πού είναι αυτή την ώρα το κράτος για να προστατεύσει τον πολίτη;».

Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε για τα «μαύρα ταμεία των κομμάτων και την σχετική δήλωση του κ. Αποστολάκη» ότι «είναι εντυπωσιακό ότι τα κόμματα δεν γνωρίζουν ότι έχουν μαύρο χρήμα. Ένα κόμμα χρεωμένο με 500 εκατ. όπως η ΝΔ πώς έκανε προεκλογική εκστρατεία;

Εμείς στην Ελληνική Λύση προτείνουμε να ελεγχθούν από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές όλα τα κόμματα για να βρεθεί το μαύρο χρήμα».

Επίσης, για τις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι τον ενόχλησε που ξαφνικά ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας «αποφάσισε ξαφνικά να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δούμε πρώτα τι κάνει ως δήμαρχος.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε την πρόταση του, ζητώντας «από τον πρωθυπουργό να καταθέσει το "πόθεν έσχες" του» και το ίδιο να κάνουν «και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί».

Σε ότι αφορά το ζήτημα της ακρίβειας είπε για μια ακόμη φορά ότι «θα πρέπει να γίνει κακούργημα η αισχροκέρδεια και να καταργηθεί το πλαφόν στα πρόστιμα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε: «Για εμάς κύριοι δεν υπάρχει δεξιά ή αριστερά. Για εμάς υπάρχει πείνα, υπάρχει πόνος που ξεκινά από την δεξιά και φτάνει στην αριστερά.

Υπάρχουν ψευτοδεξιοί που υπογράφουν και ψηφίζουν συμφωνίες για την προδοσία της Μακεδονίας ή για την μειωμένη επήρεια στο Αιγαίο. Υπάρχουν ψευτοαριστεροί, που παίρνουν χρήμα. Εσείς είστε ανίκανοι να κυβερνήσετε τον τόπο. Για την ακρίβεια κυβερνούν οι ολιγάρχες φίλοι σας. Το πόσο ανίκανοι είστε φάνηκε από την επίθεση στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου. Κάνατε την Αθήνα Καμπούλ».