Σε πείσμα της 25ετούς επιμονής του πολιτικού επιστήμονα και γνωστούς επικοινωνιολόγου Γιάννη Λούλη, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα «φθαρμένο προϊόν», η κεντροδεξιά παράταξη επιμένει να υπάρχει και να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή από το 1974 χάρη στην επιλογή που κάνουν οι ψηφοφόροι, αναθέτοντας σε αυτήν πότε τον ρόλο της κυβέρνησης και πότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποτέ κάτι λιγότερο!
Ηταν 12 Οκτωβρίου 1999... Στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Στη Νέα Δημοκρατία, πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής. Διευθυντής του think tank της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Λούλης. Την ημέρα εκείνη (σαν αύριο) ο γνωστός επικοινωνιολόγος θα προκαλέσει μία μείζονα κρίση στη Νέα Δημοκρατία και ένα από τα πρώτα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος, καθώς είχε εκλεγεί στην ηγεσία του μόλις πριν από δύο χρόνια. Σε συνέντευξή του στο «Εθνος», ο Γιάννης Λούλης κάνει μια δήλωση πραγματική «βόμβα», ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα «φθαρμένο προϊόν»! Και έχει σημασία ο χρόνος που θεώρησε την παράταξη «φθαρμένο προϊόν»...
Εναν χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 1998, το «φθαρμένο προϊόν» κερδίζει στις περιφερειακές εκλογές τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας και τις περισσότερες νομαρχίες, ενώ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1999 επικράτησε με ποσοστό 36% του ΠΑΣΟΚ, που ήρθε δεύτερο με 32,9%. Και βέβαια, να μην ξεχνάμε, ότι η δήλωση αυτή ήρθε μόλις έξι μήνες πριν από την αμφίρροπη εκλογή του Απριλίου του 2000, που κρίθηκε «στο νήμα» με διαφορά 72.400 ψήφων, τη μικρότερη στη μεταπολιτευτική ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος.
Εχει επίσης σημασία και ποιος έκανε την επίμαχη δήλωση! Ο Γιάννης Λούλης δεν ήταν κάποιο τυχαίο πρόσωπο. Ηταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή. Πολιτικός σύμβουλος και επικοινωνιολόγος του. Υποστηρικτής της τακτικής του «ώριμου φρούτου», δηλαδή της θεωρίας που λέει ότι δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλά -αρκεί, βέβαια, να μην κάνεις εσύ σοβαρά λάθη– και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να κυβερνήσεις. Αλλά και εμπνευστής της στρατηγικής του «μεσαίου χώρου», της θεωρίας ότι ο μεσαίος χώρος, που δίνει την εκλογική νίκη, επιλέγει να ψηφίζει ένα κόμμα με πραγματιστικά και όχι ιδεολογικά κριτήρια, που πρέπει να είναι κυβερνητικά αποτελεσματικό και κοινωνικά ευαίσθητο, ενώ απεχθάνεται την οξύτητα και την παρελθοντολογία. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, κατά τον Γιάννη Λούλη, ήταν «φθαρμένο προϊόν», κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές του 2004 και του 2007. Αυτό δεν τον εμπόδισε όμως να επιμένει στην άποψή του για την... πολιτική ποιότητα της παράταξης.
Οκτώβριος του 2011... Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Λούλης μιλάει στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM. Οχι μόνο επιμένει στην άποψή του, αλλά θεωρεί ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος έχει χειροτερέψει, καθώς εκτιμά ότι το πολιτικό δυναμικό του είναι ακόμη πιο φτωχό και από την περίοδο Καραμανλή. Δεν μένει όμως εκεί... Προχωρά σε μία ακόμη πρόβλεψη: Οτι την επόμενη μέρα το ΠΑΣΟΚ θα έχει περισσότερες θετικές προοπτικές από τη Νέα Δημοκρατία, εφόσον επικρατήσει η μεταρρυθμιστική ομάδα στην κούρσα ηγεσίας, που θα γινόταν τότε. Νομίζω είναι περιττό να πω τι συνέβη τελικά...
Πετυχημένων προβλέψεων Λούλη συνέχεια: Νοέμβριος 2015... Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει ήδη δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Γιάννης Λούλης μιλά στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης Ράδιο 9,84 FM και προβλέπει ή διάλυση ή διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ούτε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ούτε οι τρεις, κατά το όνομα, όπως ανέφερε, νεότεροι συνυποψήφιοί του έχουν «θελκτική εικόνα ηγεσίας». Και αυτό γιατί, όπως είχε δηλώσει, «σε μία εποχή όπου ο Τσίπρας φαντάζει για τους πολίτες ως το μικρότερο πρόβλημα, όσο η αξιωματική αντιπολίτευση θα βυθίζεται στη μετριότητα, τόσο θα αποδεικνύεται ότι με αρκετή τύχη στις συγκυρίες για τη χώρα, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να ηγεμονεύει και στον κεντρώο χώρο αλλά και χωρίς αντίπαλο στο πολιτικό σκηνικό, ακόμη κι αν οι ψηφοφόροι του δείχνουν απογοητευμένοι από τη συνέπεια λόγων και έργων». Χρειάστηκαν λιγότερο από τέσσερα χρόνια και ένα αχρείαστο μνημόνιο για να πάει στο καλάθι των αχρήστων και αυτή η πρόβλεψη...
Ομως, αποκορύφωμα των προβλέψεων του Γιάννη Λούλη για το τι θα συμβεί πολιτικά στη χώρα, θα μπορούσε να θεωρηθεί η άποψή του για τον Αλέξη Τσίπρα. «Το βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας ήρθε εδώ για να μείνει. Εχει ριζώσει για τα καλά, από την εποχή, ιδίως, που στράφηκε στον ρεαλισμό», είχε δηλώσει το 2018 στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνοντας ότι «ακόμη και αν χάσει τις επόμενες εκλογές, θα κερδίσει τις μεθεπόμενες(!), αλλά θα παραμείνει κυρίαρχος στον χώρο αυτό(!). Είναι ένας ταλαντούχος πολιτικός». Αμφιβάλλει κάποιος ότι ο Γιάννης Λούλης έπεσε μέσα 100%; Τέσσερα χρόνια μετά, το 2022, έχει μεταβάλει άποψη για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούσε ότι η εποχή Τσίπρα στην αντιπολίτευση ήταν «η εποχή ενός σκοτεινού και θυμωμένου ανθρώπου», με τη «μηδενιστική αντιπολίτευση που έκανε». Τώρα, πού πήγαν τα περί «ταλαντούχου πολιτικού» που «έχει έρθει για να μείνει», τι να σας πω εγώ τώρα..!
Αλλά και για τον σημερινό πρωθυπουργό ο Γιάννης Λούλης, το 2018, εκτιμούσε ότι δύσκολα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές: «Το μεγάλο πρόβλημα του Μητσοτάκη είναι ότι ακόμη κι αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα κουβαλάει στους ώμους του ένα φθαρμένο κόμμα. Και εξαιρετικά γυμνό σε ικανό πολιτικό προσωπικό». Το τι συνέβη τελικά, το ξέρουμε όλοι!
Επειτα από από όλες αυτές τις... επιτυχημένες εκτιμήσεις και προβλέψεις, έχει, άραγε, αλλάξει γνώμη ο Γιάννης Λούλης; Εχει αλλάξει, είναι η αλήθεια... Σε τι; Οτι, τελικά, δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία ένα «φθαρμένο προϊόν», αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα! Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (Φεβρουάριος 2023) και ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό «φθαρμένο προϊόν» που είχε αποδώσει στη Νέα Δημοκρατία το 1999, εάν σήμερα τα κόμματα στην Ελλάδα αποτελούν και αυτά «φθαρμένα προϊόντα», απάντησε: «100%, συλλήβδην»! Και για τις προβλέψεις που έκανε και έπεσε έξω, δεν φταίει αυτός αλλά οι ψηφοφόροι: «Μη γελιέστε. Ακόμη, οι επιλογές που κάνει ο κόσμος είναι το μη χείρον, κατά βάσιν αυτό επιλέγει», είχε πει.
Πάντως, σε πείσμα της 25ετούς επιμονής του Γιάννη Λούλη, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα «φθαρμένο προϊόν», αυτή η παράταξη επιμένει να υπάρχει και να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή από το 1974 χάρη στην επιλογή που κάνουν οι ψηφοφόροι, αναθέτοντας σε αυτήν πότε τον ρόλο της κυβέρνησης και πότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποτέ κάτι λιγότερο! Το 1985 ο Ανδρέας Παπανδρέου προέβλεπε ότι το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα έμπαινε «οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Σήμερα, το ζητούμενο είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά σ’ έναν ρόλο πρωταγωνιστικό ή θα περιθωριοποιηθεί και συν τω χρόνω θα μπει αυτό τελικά σε κάποιο χρονοντούλαπο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρω αν έχει πλέον νόημα να μιλάμε..!
ΥΓ.: Η όποια αξία μπορεί να έχει η κρίση μου για τον Γιάννη Λούλη αφορά τη δυνατότητά του να κάνει σωστές προβλέψεις στο πεδίο της πολιτικής. Αναφορικά με την επιστημοσύνη του, στο θεωρητικό πεδίο, δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να πει το παραμικρό. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Αλλά, όπως έλεγε κάποιος, ας μην τα περιμένουμε όλα από τους ειδικούς. Η Κιβωτός έγινε από ερασιτέχνες και ο Τιτανικός από ειδικούς..!